Milenijum-movie-Četvrti tom trilogije „Milenijum“ u avgustu

Četvrti tom švedske krimi sage „Milenijum“ zvaće se „Ono što nas nije ubilo“, najavio je juče njegov autor David Lagerkranc kome je poveren zadatak da dovrši delo Stiga Lašona nakon njegove iznenadne smrti 2004.
Lagerkranca, najpoznatijeg po tome što je napisao „Ja, Zlatan“, autobiografiju slavnog švedskog fudbalera Zlatana Ibrahimovića, izabrala je švedska izdavačka kuća Nordstedts kako bi nastavio avanture Mikaela Blomkvista i Lizbet Salander.
Nordstedts priprema veliko lansiranje romana koji će 27. avgusta istovremeno biti objavljen u 35 zemalja. Knjiga će biti prevedena u najvećoj tajni kako bi se sprečila „curenja“.
Ideja da se popularna krimi pustolovina nastavi pod drugim perom nije se nimalo dopala Evi Gabrijelšon, Lašonovoj partnerki koja je od samog početka odbijala da podrži projekt.
U izjavi za švedski list Dagens Niheter, Lagerkranc nije želeo da komentariše njen stav, insistirajući da govori samo o svojoj knjizi.
Iako nije ništa otkrio o sadržaju romana, rekao je da je ostao veran temama koje je Lašon pokrenuo u prve tri knjige.
„Pisati nadugačko (knjiga ima 500 strana) nije samo po sebi cilj, ali sam hteo da u mojoj knjizi bude isto toliko intriga koliko i u Lašonovim“, naveo je Lagerkranc.
Knjige iz trilogije Milenijum – Muškarci koji mrze žene, Devojčica koja se igrala vatrom i Kula od karata stoji, postigle su veliki uspeh prvo u Švedskoj pa u skandinavskim zemljama, a kasnije i u Europi i SAD-u. Bile su niz godina na vrhu najprodavanijih knjiga. Kod nas ih je objavila Čarobna knjiga.
Autor je posthumno dobio mnoga priznanja, a po knjigama su snimljeni filmovi, koji su postigli veliku gledanost.

Povezana vest:  Troje mladih primljeno u stalni radni odnos u sektor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu