madlenianum-zgradaGostovanje HNK Osijek u Madlenianumu

Hrvatsko narodno kazalište Osijek gostovaće večeras u Operi i teatru Madlenianum sa predstavom „Šokica“ katoličkog sveštenika, književnika, kompozitora, putopisca poreklom iz Srema Ilije Okrugića Sremca (1827 – 1897).
Priča o slavonskom Romeu i Juliji, pučka drama u pet činova, događa se 1848. i 1849.godine u šokačkom selu virovitičke županije i okolini Osijeka. To je priča o nesrećnom ljubavnom životu mlade Janje u vreme borbe protiv Mađara i Mađarona, pa je time „Šokica“, osim literarnog i zanimljiv istorijski dokument tog dela Hrvatske, najavio je Maldenianum.
Predstava prikazuje naizgled banalnu priču o ljubavi između dvoje mladih „krive“ nacionalne pripadnosti i veroispovesti, isprepletanu poslovicama, pesmom, plesom i patetikom. Kroz ljubavne zaplete i sudbinu slavonskih Romea i Julije, „Šokica“ podstiče suživot i potrebu tolerancije, istaknuto je najavi.
Predpremijeru „Šokica“ je doživela 1886. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu a ulogu Janje odigrala je poznata glumica Vela Nigrinova, uz scensku muziku Davorina Jenka.
Autor drame „Šokica“ Ilija Okrugić Sremac rođen je u Sremskim Karlovcima, bio je prijatelj sa Lazom Kostićem, Jovanom Hranilovićem, Milanom Savićem i mnogim drugim novosadskim intelektualcima. Matica srpska ga je birala za člana svog Književnog odeljenja.
Uz Branka Radičevića, školskog druga, važio je za najvećeg veličatelja Srema i Fruške gore. Napisao je drame: Saćurica i šubara, Hunjkava komedija, Šokica i druge, radove u stihu i poduže epske spevove: Sremska vila, Glasinke srčanice, Varanidijada, Slavospev Ivanu Kapistranu.

Povezana vest:  Soko Štark i književna nagrada Neven