Večeras je svečano otvoren 28. Beogradski letnji festival – BELEF. Na otvaranju se prisutnima u publici obratio umetnički direktor festivala Aleksandar Saša Ilić i uz izraze zahvalnosti organizatoru festivala CEBEF-u, Gradu Beogradu, Ministarstvu kulture Republike Srbije, proglasio festival otvorenim: „Šezdeset je cifra koja se izražava jednačinom sa tri nepoznate to su 17 dana, 20 programa, izvedena 23 puta. Kada se ovi brojevi saberu dobijete 60 – dovoljno da nam doLETIte na ovogodišnji Beogradski letnji festival“

Povezana vest:  Raskorak - izložba fotografija Nemanje Đorđevića

Nakon njegovog obraćanja premijerno je odigrana predstava, spektakl „ANTIGONA – 2000 godina kasnije“, u režiji Lenke Udovički, a u izvođenju kazališta Ulysses, produkcija MESS iz Sarajeva. Predstavu u kojoj jednu od glavnih uloga -lik Kreonta, tumači doajen glumišta Rade Šerbedžija, koji je posle 27 godina nastupio pred beogradskom pozorišnom publikom, publika je nagradila dugim aplauzom i ovacijama. Predstava scenski ispituje mitsku priču iz Sofoklovog komada, istovremeno se baveći interpretacijom mita, uz dokumentarističke dramaturške intervencije koje otvaraju prostor diskusije.

Povezana vest:  Hauard Džejkobson dobitnik nagrade Buker

Antigona – 2000 godina kasnije će imati reprizu u subotu 22. juna

Kao uvod u svečani početak festivala, u Francuskom institutu je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Behind the selfie“ višestruko nagrađivanog fotografa Kristijana Antolovića.