Otvaranje izlozbe Umetnost Irana 2Iranski umetnik Seyed Hasan Soltani u KomBank Art holu
 
Poznati iranski umetnik Seyed Hasan Soltani, apstraktnim delima rađenim akrilnom tehnikom, predstavio je novi pogled na tradicionalne iranske minijature na svojoj izložbi „Umetnost Irana“ u KomBank Art holu, u Makedonskoj 29.
Izložbu je otvorio Mađid Fahimpur, Ambasador I.R. Iran u Beogradu, a prisutnima se na otvaranju obratio dr Mahmud Salui, direktor Centra za kulturu I. R. Iran u Srbiji.
„Slikarstvo u Iranu je našlo svoj izraz u minijaturi, toj prefinjenoj i delikatnoj formi kojom su iranski umetnici vešto i umesno stvarali svoja neponovljiva dela. Međutim ono se nije zadržalo i ograničilo samo na minijaturu, već se snažno izrazilo i u onim oblastima koje su iranski umetnici iskusili u ranijim periodima. Neki iranski umetnici stvorili su zapažena i autentična dela u kojima su smelo i uspešno spojili stari tradicionalni izraz sa novim formama i tako uspeli da minijaturu povežu sa modernim slikarstvom. Jedan od njih svakako je i dr Sejed Hasan Soltani, koji u svojim radovima nastoji da uspostavi duboku vezu između tradicionalnog i modernog slikarstva. Zapravo, njegov originalan i nadasve težak stvaralački poduhvat više je nego uspešan. U pogledu etičkih pogleda i karakteristika, otkrio sam da je dr Soltani vredan svakog poštovanja, uzvišenog duha i čistih misli i jedan od onih umetnika koji su svoju umetnost stavili u službu opštih humanih vrednosti nastojeći da njome ljudima prenese uzvišena značenja. Nadam se da će ova izložba, sa njegovih 37 prikazanih radova, zadovoljiti radoznalost i ukus beogradske publike- poručio je Mahmud Salui.
Sayed Hasan Soltani je do sada izlagao na četrdeset domaćih i međunarodnih izložbi, a „Umetnost Irana“ je njegova deveta samostalna izložba.
„Kulturne vrednosti Irana koje imaju svoj koren u istoriji težimo da danas prenesemo novim generacijama, na novi način. Često se dešava da grešimo kada ponavljamo umetničke radove. Po mom mišljenju stara umetnička dela treba da posluže samo kao inspiracija i ne treba ih kopirati. Ranije, umetnici u Iranu nisu realno prikazivali život kakav ih okružuje, taj njihov pogled na svet je bio apstraktan. Kroz svoja dela sam se trudio da akcenat stavim na osećnja u odnosu na vizuelno i na takav način gledam na prirodu i svet. Na primer, ptice na mojim slikama su prikazane kao simbol ljubavi, ljubaznosti i srdačnosti. Kroz svoje radove, ja pokušavam da komuniciram sa publikom, a inspiracija za moje slike su tradicionalne iranske minijature. Na samom kraju želeo bih da se zahvalim Centru za kulturu I.R. Iran u Srbiji i Komercijalnoj banci koji su omogućili da svoja dela izložim baš u Beogradu i veoma mi je drago što sam kroz jezik slike uspeo da uspostavim kontakt sa srpskom publikom. “ – otkrio je autor izložbe, Seyed Hasan Soltani.
Posetioci će sve do 16. februara imati priliku da se bolje upoznaju sa iranskom umetnošću, dok će ulaz na izlozbu u KomBank Art holu biti besplatan.
Povezana vest:  Drama "Zmajeubice" Milene Marković u JDP-u