faktor cercilUskoro srpsko izdanje Faktora Čerčil Borisa Džonsona

Beogradska izdavačka kuća „Albion buks“ najavila je danas objavljivanje srpskog izdanja bestselera gradonačelnika Londona Borisa Džonsona „Faktor Čerčil“.
-Kontraverzni gradonačelnik Londona piše o čoveku koji je stvarao istoriju, premijeru Vinstonu Čerčilu i o tome koji je to faktor koji je Čerčila učinio najvećim britanskim državnikom svih vremena – naveo je izdavač, koji objavljuje knjige britanskih autora.
Džonson piše o istorijskim činjenicama, kao i o čuvenim anegdotama, donoseći portret Čerčila, premijera Britanije u Drugom svetskom ratu, čije misli i danas mnogi državnici citiraju u svojim govorima.
Ove godine se obeležava 50 godina od Čerčilove smrti.
-U izbornoj godini za Veliku Britaniju, koja će i za Džonsona, kao jednog od vodećih Torijevaca, imati veliku ličnu i profesionalnu važnost, nekadašnji novinar i sadašnji gradonačelnik Londona se vraća staroj tezi da istorija Britanije i sveta nikako ne bi bila ista da nije bilo ovog hrabrog stanovnika Ulice Dauning br 10 – naveo je izdavač.
Dodaje se i da su se mnogi među britanskim konzervativcima bunili protiv Čerčila, kao nekog ko će ih voditi u najtežim trenucima po Britaniju, ali da je upravo taj „faktor Čerčil“ bio brana diktaturi i pobedi nacizma u Evropi.
-Iako često kritikovan zbog ‘otvorene komunikacije’, upravo ta otvorenost ga je učinila pionirom zdravstvenog, obrazovnog i Sistema socijalne zaštite. Za Džonsona je Čerčil dokaz da jedan čovek, neustrašiv, genijalan i odlučan, može promeniti svet – navodi Albion buks.

Povezana vest:  Novi roman Nore Roberts u izdanju "Vulkana"