rade_markovicSnimanje dokumentarca o Radetu Markoviću počinje 22. maja

 

Snimanje dokumentarnog filma o glumcu Radetu Markoviću, čiji je autor Milan D. Špiček, počeće 22. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavili su danas producenti.

Naslov dokumentarca „Moje prezime je Funt. Imam 90 godina“ upućuje na ulogu Funta koju Rade Marković, rođen 14. oktobra 1921. godine, tumači u predstavi Iljfa i Petrova „Zlatno tele“, koju na sceni Narodnog pozorišta postavlja njegov sin Goran Marković.

Povezana vest:  Koncert Njujorške filharmonije zatvara 42. BEMUS

-Ljubav i odnos prema profesiji, odnos prema reditelju i glumcu, prema pozorištu uopšte, tema je dokumentarca koji će biti snimljen na probama i na velikoj sceni Narodnog pozorišt – piše u saopštenju.

Marković je jedan od najpriznatijih srpskih filmskih, televizijskih i pozorišnih glumaca. Odigrao je 81 ulogu na filmu, 62 u televizijskim dramama i serijama, učestvovao u 186 radio drame, a u pozorištu je ostvario više od 90 uloga.

Povezana vest:  Ig Nobelovci i 3D štampa na 8. Festivalu nauke

Bio je profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, a kao glumac osvojio je „Sterijinu nagradu“, „Gavelinu nagradu“, Oktobarsku nagradu grada Beograda, „Dobričin prsten“ i druge.

Špiček snima dokumentarac o Markoviću u produkciji Akademije umetnosti, koja je saopštila da se za taj projekat odlučila posle uspeha dokumentarca „Lepo vreme za mlad grašak, Puriša“ o režiseru Puriši Đorđeviću.

Povezana vest:  U štampi treće izdanje knjige "Romani" Ive Andrića