Luljeta-Lleshanaku MACD-13-072 4570 LRPesnikinja iz Albanije gošća Krokodilove Kuće za pisce

Spisateljica iz Albanije Ljuljeta Lešanaku gostuje u februaru u Krokodilovoj kući za pisce, kao prvi autor iz Albanije koji boravi u Beogradu kao učesnik tog rezidencijalnog programa.
Lešanaku (rođena u Elbasanu 1968.) direktorka je za istraživanja u Institutu za zločine i posledice komunizma u Albaniji, i dobitnica je međunarodnih i domaćih priznanja za književnost i poeziju.
Lešanaku je autorka sedam zbirki pesama na albanskom jeziku, a njene pesme uvrštene su i u zbirke poezije objavljene u Italiji, Austriji, Poljskoj, Velikoj Britaniji i SAD.
Studirala je albansku filologiju na Univerzitetu u Tirani, učestvovala u Međunarodnom programu za pisce u Ajovi i pohađala master studije kreativnog pisanja u Severnoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Državama.
Radila je kao profesorka u srednjoj školi, urednica u književnim časopisima, scenaristkinja, TV autorka.
Dobitnica je međunarodne nagrade Kristal Vilenica u Ljubljani, nacionalne nagrade Silver Pen za poeziju, kao i nagrade Sajma knjiga u Prištini 2013. godine.
Pesme Ljuljete Lešanaku objavljene su na nekoliko jezika u antologijama i književnim časopisima, a izbor iz njene poezije u prevodu Đorđa Božovića uvršćen je u ediciju Mala kutija, koju je objavila Grupa 484.

Povezana vest:  O neverovatnim pričama iz naše prošlosti na promociji knjige "Nestvarno, a stvarno" Živojina Petrovića