jdp_novoObeležavanje Dana JDP-a 23. maja

 

Dodelom godišnjih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) i izvođenjem predstave „Šine“ na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ JDP-a, 23. maja će biti obeležen Dan tog pozorišta u Beogradu.

U saopštenju JDP-a se navodi da će godišnje nagrade biti uručene u podne 23. maja, a da će uveče biti izvedena predstava „Šine“ Milene Marković, u režiji Slobodana Unkovskog, koja je najdugovečnija predstava tog pozorišta, dok će na sceni teatra „Bojan Stupica“ biti izvedena predstava „Buba u uhu“ u režiji Ljubiše Ristića.

Povezana vest:  Gostovanje maestra Jovana Kolundžije u Seulu

Prva predstava na Velikoj sceni JDP-a bila je „Kralj Betajnove“ Ivana Cankara u reziji Bojana Stupice, koja je izvedena 3. aprila 1948. godine i od tada se 3. aprila obeležava Dan JDP-a.

Nova Velika scena je svečano otvorena 23. maja 2003, predstavom „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovica u režiji Dejana Mijača, a zbog velike Latinoameričke turneje ove godine se Dan pozorišta obeležava na dan otvaranja nove Velike scene.

Od svog osnivanja, JDP je imalo 389 premijera, a ove godine se obeležava i 40 godina od smrti Bojana Stupice (1. avgust 1910. – 22. maj 1970), koji je jedan od osnivača JDP-a i reditelj koji je postavio prve predstave na sceni tog pozorišta.

Povezana vest:  Podstrek svetskih koreografa - balet nije bauk!

Njegova postavka „Dunda Maroja“ Marina Držića, u kojoj su igrali Karlo Bulić, Mira Stupica, Viktor Starčić, Dejan Dubajić je značila estetski raskid sa socrealizmom i donela prvo veliko evropsko priznanje JDP-u na Teatru Nacija u Parizu.

Bojan Stupica je bio umetnički direktor JDP-a od 1947. do 1948. godine, a upravnik i umetnički direktor od 1968. do 1970. godine. U vreme kada je bio upravnik JDP-a Bojan Stupica je podmladio glumački ansambl pozorišta angažujući tada mlade glumce, studente FDU, među kojima su Voja Brajović, Slobodan Đurica, Đurdija Cvetić, Svetlana Bojković, Josif Tatić, Tanasije Uzunovihca, Milan Gutović, Mirjana Vukojičić, Ivan Bejkarjev i Branko Cvejić.

Povezana vest:  "Dečji dani kulture" - U igri sa knjigom! Od 23. do 25. septembra u knjižarama Delfi i Dexy Co Kids radnjama

Za vreme svog mandata podigao je i drugu sceni JDP-a koja je posle njegove smrti dobila naziv Teatar „Bojan Stupica“.