institut_servantes_logoPočeli Dani Španije u Kragujevcu
Manifestacija „Dani Španije u Kragujevcu“ počela je večeras izvođenjem španskog plesa i recitalom u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta.
„Dane Španije u Kragujevcu“ organizuje Filološko umetnički fakultet u saradnji sa Institutom Servantes i Ambasadom Španije povodom 10 godina studija hispanistike na kragujevačkom Univerzitetu i povodom predsedavanje Španije Evropskom unijom.
Direktor Instituta Servantes Antonio Lasaro Gosalo je otvarajući „Dane Španije u Kragujevcu“ izrazio zadovoljstvo što se ta manifestacija prvi put održava u Srbiji i dodao da očekuje da će program biti zanimljiv.
Poeziju generacije španskih pisaca 1927.godine, kojoj pripadaju i Lorka, Salinas, Diego govorili su kragujevački studenti španskog jezika i književnosti.
U narednih mesec dana kragujevačkoj publici će biti predstavljene znamenitosti Španije i umetnost El Greka i Velaskeza, slikara „Zlatnog veka“ i komad „Fuente Ovehuna“, tvorca nove španske komedije, Lopea de Vege.
U okviru manifestacije biće priređene i večeri ljubavne i satirične poezije španskog baroka, muzike i plesa, kao i nedelja španskog filma.
Povodom 100. godišnjice od rođenja pesnika Migela Ernandesa, studenti španskog jezika recitovaće njegovu poeziju i svoje prevode pesama.
Manifestacija će se završiti 19. juna „Danom španskog jezika“ koji se obeležava u još 73 zemlje u kojima postoji Institut Servantes.
Povezana vest:  Nobelovac Saramago u 16 knjiga kod " Lagune"