googlePredstavljen televizor koji omogućava surfovanje internetom
Kompanije Gugl (Google Inc.), Soni (Sony Corp), Intel (Inter Corp.) i Lodžitek (Logiteć) zajedno su razvile tehnologiju koja omogućava istovremeno pretraživanje interneta i televizijskih kanala.
Te kompanije, koje su vodeće svaka u svom domenu, predstavile su danas u San Francisku dugo očekivani prototip takozvanog pametnih televizora, koji će omogućavati istovremeno surfovanje internetom i gledanje televizijskog programa.
Kako je najavljeno iz Gugla, prvi televizori sa tom novom tehnologijom prodavaće se od jeseni. Cena tih uređaja još nije saopštena.
Predstavljanje nove tehnologije, pred oko 5.000 gostiju – uglavnom programera, na Guglovoj konferenciji nije proteklo bez problema, jer je zbog velikog broja korisnika bežičnog interneta u sali došlo do usporavanja mreže.
Problem je brzo otklonjen, a prezeneteri iz Gugla su na kraju uspešno prikazali posetiocima konferencije mogućnosti nove tehnologije, uz brzo prebacivanje sa interneta na televizijske programe.
Kontrola televizijskog prijemnika obavlja se preko daljinskog uređaja koji je baziran na Guglovom operativnom sistemu Android. U okviru operativnog sistema je preinstaliran i Guglov internet brauzer Hrom (Chrome).
Daljinski upravljač i bežičnu tastaturu za televizor proizvodi kompanija Lodžitek. Soni je napravio televizor u flet tehnologiji, dok je Intel obezbedio Atom mikroprocesor, koji je poznat kao mali potrošač struje i može se naći u najvećem broju netbukova (netbook) koji danas postoje na tržištu.
Gugla je ranije najavljivao da pogodnosti koje pružaju veliki televizijski ekrani, želi da iskoristi i za pretraživanje interneta. To će otvoriti i nove mogućnosti zarade od prodaje reklama.
Ta kompanija je 2009. godine od prodaje reklamnog prostora na internetu zaradila 24 milijarde dolara.
Povezana vest:  HUAWEI - MAJSTOR FOTOGRAFIJE POSTAVLJA NOVA PRAVILA