kako smo propevali 2Promocija knjige „Kako smo propevali“ održana u Beču

Knjiga „Kako smo propevali“ Ivana Ivačkovića predstavljena je sinoć u Beču u organizaciji Srpskog kulturnog foruma (SKF), a veče bilo je posvećeno nedavno preminulom muzičaru Vladi Divljanu.
Minutom ćutanja, na početku promocije, odata je pošta Vladi Divljanu, koji je pre dva dana preminuo u Beču, gradu u kojem je sa porodicom živeo od 1999.godine.
Ivačković je objasnio da je veče posvećeno čoveku koji je u sebi spojio talenat, dobrotu i ljudsku plemenitost, koji je bio jedan od najvažnijih jugoslovenskih muzičara, ostavivši neizbrisiv trag u muzici naše bivše domovine.
On je, zbog toga, i u svojoj knjizi, koja „predstavlja priču o jednoj državi, ispričanu kroz istoriju njene muzike i važne i uticajne izvođače koji su uticali na javni ukus i određivali ga“, posvetio jedan deo Divljanu.
U sećanje na Vladu Divljana promocija je i počela pesmom „Devojko mala“, koju je izveo Trio „Con Brio“ iz Beograda.
Autor je objasnio da knjiga „Kako smo propevali“ ne govori samo o muzici, već i o zemlji koje više nema i u kojoj su mnoge generacije rođene odrasle, prohodale i sazrele.
Knjiga na preko 450 strana, bogato ilustrovana sjajnim fotografijama nastalim u periodu od pedesetih do devedesetih godina prošlog veka je, kako sam autor kazao, „želja da napravi jedan inventar naših uspomena i da mlađim generacijama, rođenim nakon raspada SFRJ, koje za tu čudnu, lepu i nesrećnu zemlju znaju samo iz priča, ponudi još jednu priču o Jugoslaviji“.
Knjiga o jugoslovenskoj muzičkoj sceni naišla je na ogromno interesovanje bečke publike, pa je SKF morao da organizuje dodatnu prezentaciju, koja će se održati danas kasno posle podne.

Povezana vest:  XI Noć muzeja: Novi sastanak na starom mestu