Međunarodni festival umetnosti BELEF biće otvoren 27. juna na Kalemegdanu pod sloganom „Novi početak“, saopštili su organizatori događaja.

Ovogodišnje izdanje manifestacije podeljeno je u dve celine – „Beogradsku letnju scenu“, koja je posvećena pozorištu i traje do 10. jula, i „Beogradske letnje noći“, koja će početi 17. jula i nudi publici veliki broj muzičkih događaja.

Glavni program „Beogradske letnje scene“ činiće ukupno 17 izvođenja – 13 predstava (pet premijera i tri beogradske premijere), dva muzička i dva igračka koncerta.

Pored toga, organizovan je i BELEF za mlade, koji čini 10 predstava, i dečiji BELEF (pet predstava).

Povezana vest:  Manifestacija „Leto na Gardošu” startuje u ponedeljak

Veliko iznenađanje ovogodišnjeg BELEF-a predstavlja nastup svetske zvezde, operske dive Eline Garanče, koja će se publici predstaviti izvođenjem opere „Karmen“ poslednjeg dana festivala na stadionu „Tašmajdan“, zajedno sa sopranom Marijom Jelić i operom i orkestrom Srpskog narodnog pozorišta.

Premijerno izvođenje predstave „Ova će biti ista“ biće odigrana u „Ateljeu 212“, dok će premijera „Sna letnje loći“ biti upriličena u Malom pozorištu „Duško Radović“, a predstava „Cement Beograd“ na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Povezana vest:  Vulkan u Londonu

Program festivala će dodatno upotpuniti koncert ansambla „Kolo“, kao i premijerno izvođenje „Slova ljubavi“ plesne trupe „Una Saga Serbica“.

Beogradsku premijeru na Kalemegdanu imaće sledeće predstave: „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština, „Ko je ubio Dženis Džoplin“ Srpskog narodnog pozorišta, „Lavina“ Teatra „Puls“ iz Lazarevca i regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Takođe, Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici predstaviće se beogradskoj publici komadom „Ribarske svađe“.

U okviru dečije scene i scene za mlade biće premijerno izvedene predstave „Čudna šuma“ i „Šešir pun boja“ lutkarskog pozorišta „Pinokio“, kao i komadi „Pitam se pitam koliko sam bitan“ i „Hajdi“ Pozorišta „Boško Buha“.

Povezana vest:  Četiri nagrade za "Kreativni centar" na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu!

Prateći program će, između ostalog, činiti i scensko čitanje drame nedavno preminulog glumca Feđe Stojanovića „Ja, Feđica“.

Prvi deo manifestacije zatvoriće premijera predstave „Zaboravljene“ sa poznatom glumicom Katarinom Radivojević u glavnoj ulozi.

Ulaznice za sve predstave i programe mogu se preuzeti na biletarnici ili preko zvaničnog sajta BELEF-a, kao i u „Ateljeu 212“.