pozoriste_maskeJugoslovenski pozorišni festival u Užicu od 8. novembra

 

Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu biće održan od 8. do 15. novembra, a manifestacija će biti otvorena predstavom „Falsifikator“ Gorana Markovića, u izvođenju ansambla Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Na 15. pozorišnom festivalu u Užicu, pod motom „Ceo svet je pozornica, sve ostalo je ćutanje“, teatri iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije izvešće predstave koje je odabrao pozorišni kritičar iz Zagreba Bojan Munjin.

Povezana vest:  Megi Džilenhol i Piter Sarsgard u komadu Tri sestre

Narodno pozorište iz Užica izvešće predstavu „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova, u režiji Aleksandra Lukača, dok će Crnogorsko narodno pozorište nastupiti s Molijerovim „Don Žuanom“, u režiji Ane Vuković.

Glumci beogradskog Ateljea 212 izvešće komad „Čekaonica“ u režiji Borisa Liješevića, a na programu festivala su i „Buđenje proleća“ Zagrebačkog kazališta mladih i „Sarajevska pozorišna tragedija“ po tekstu Predraga Kojovića, u režiji Gorčina Stojanovića i produkciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Povezana vest:  Koncert kamerne muzike Vasilija Mokranjca u Narodnom muzeju

Na užičkom festivalu biće izvedena i predstava „Metamorfoze“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta“ u režiji Aleksandra Popovskog. U čast nagrađenih, dobitnika festivalskih priznanja „Ardalion“, u završnici će biti izvedena predstava „Kate Kapuralica“ Narodnog pozorišta iz Sombora, u režiji Jagoša Markovića.

Selektor Bojan Munjin u obrazloženju odabira predstava naveo je da „kao i pre dve hiljade godina i danas pozorište deli sudbinu svoga vremena“.

Povezana vest:  Izložba “Face the Reflection” fotografa iz Beograda i Prištine

-Sada živimo u neko ‘doba tužno smešnih događaja’, u kojem smo posle mnogih nedaća, dovoljno iskusni da bismo bili iznenađeni i dovoljno oprezni da bismo se nadali – naveo je Munjin.

Organizator 15. Jugoslovenskog pozorišnog festivala je Narodno pozorište iz Užica, a pokrovitelji manifestacije su Grad Užice i Ministarstvo kulture Srbije.