plavi cuperak

Premijera „Plavog čuperka“ za 66. rođendan „Radovića“

Premijerom predstave „Plavi čuperak“ i dodelom godišnjih nagrada biće obeležen Dan Malog pozorišta „Duško Radović“ – 23. oktobar.
To će biti i prva premijera u ovoj sezoni u popularnom teatru za decu i mlade koji slavi 66. rođendan.
Dramatizaciju i režiju antologijske zbirke poezije Miroslava Antića potpisuje Sandra Rodić Janković.
Sa željom da mladima približi sve čari prve ljubavi, ali i da odgonetne njihove strahove, nadanja i patnje, predstava „Plavi čuperak“ na savremen način prati odrastanje i sudbinu jedne generacije kod nas. Spajajući muziku, ples i glumačku igru ona priča o snovima i tajnama u prvim koracima zaljubljivanja, problemima sa roditeljima, profesorima i sistemom u kome se rađa, odrasta i rastaje jedna generacija.
Rađena kao muzičko-scenski spektakl kome koreografija i scenski efekti daju pečat savremenog mjuzikla, ova predstava sledi osnovnu ideju pesnika da kada upotrebi reč „dete“ sačuva dostojanstvo ogromne bezazlenosti u trenutku „dozrevanja pameti“, navodi se u najavi.
Autorsku ekipu čine Nenad Milosavljević – Galija (muzika), Vesna Popović (scena), Lidija Jovanović (kostim), Damjan Kecojević (koreografija) i Vojislav Savić (video animacija).
Pored velikog broja glumaca iz ansambla, u predstavi se pojavljuju i Petar Strugar, Ivana Adžić, Katarina Dimitrijević i Arsenije Tubić.
Prvo izdanje zbirke „Plavi čuperak“ objavljeno je 1964. godine. Zbirka je od tada imala više od 90 izdanja širom sveta, a ušla je i u lektiru za peti razred.
Na proslavi rođendana biće uručene tradicionalne godišnje nagrade „Božidar Valtrović“ i „Milena Načić“ za najbolje umetničke i radne rezultate članova kolektiva.
Ovo pozorište osnovano je 27. maja 1948. kao Pozorište lutaka NR Srbije. U zgradu na Tašmajdanu uselilo se 1968. godine, a nakon smrti Duška Radovića ponelo je njegovo ime.
Kompletna rekonstrukcija matične zgrade u Aberdarevoj ulici završena je krajem prošle godine i prostor je opremljen najsavremenijom scenskom mehanikom i rasvetom.
Na repertoaru pozorišta su lutkarske i igrane predstave za decu i mlade koje obrađuju najrazličitije teme – od čuvenih bajki i motiva iz Diznijevih crtanih filmova do savremenih tekstova domaćih i stranih autora.
Pored organizovanih poseta za učenike radnim danima, publika može vikendom (subotom od 17 i nedeljom od 12 sati) da vidi predstave sa redovnog repertoara: „Mačak u čizmama“, „Knjiga lutanja“, „Tri praseta“, „Noć u Merlinovom zamku“, „Tinejdž klub“, „Ko je Loret?“, „Strašne priče braće Grim“, „Pop Ćira i Pop Spira“, „Skoro svako može da padne (osim čaplje)!“, „Lažeš Melita“ i druge.
Tokom svog dugogodišnjeg rada Malo pozorište je učestvovalo na svim relevantnim festivalima u zemlji i nekadašnjoj Jugoslaviji, na kojima je osvojen veliki broj nagrada i priznanja. U okviru međunarodnih gostovanja pozorište je prikazalo svoje predstave u Rumuniji, Rusiji, Turskoj, Grčkoj, Italiji, Iranu, Danskoj, Japanu i Kanadi.

Povezana vest:  Deseto "Leto na Gardošu" počinje 12. jula