Macka-i-mis
„Mačka i miš“ Gintera Grasa posle više od dve decenije u prodaji
 
„Mačka i miš“, važna knjiga nedavno preminulog nobelovca Gintera Grasa od petka, 17. aprila, posle više od dve decenije naći će se ponovo pred čitaocima u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.delfi.rs i www.laguna.rs.
U noveli „Mačka i miš“ koja zajedno sa romanima „Limeni doboš“ i „Pseće godine“ čini tzv. gdanjsku trilogiju, pripovedač se seća scene iz detinjstva kada je crna mačka skočila na njegovog prijatelja.
Gdanjsk tokom Drugog svetskog rata. Tinejdžera Joakima Malkea priroda je obdarila pozamašnom adamovom jabučicom. Kada se jednoga dana crna mačka prikrade i skoči na njegovu izbočinu na vratu veliku poput miša, ovaj incident će odrediti Malkeovu sudbinu. Izopšten, ne samo zbog svoje telesne mane nego i zbog svoje genijalnosti, natprirodne sposobnosti dugog ronjenja, istančanog osećaja za etiku i prerane zrelosti, Malke ulaže ogromne napore da izvede niz neverovatnih podviga koji će čak dovesti do toga da postane nacionalni heroj. Ali cena koju će ovaj izuzetni pojedinac platiti sistemu zbog svojih vrlina biće previsoka.
Novela „Mačka i miš“ objavljena je 1961, dve godine posle „Limenog doboša“ koji je izazvao kontroverze ali je i označen kao remek-delo. Gras još jednom skreće pažnju na Gdanjsk. Sa suptilnom mešavinom humora i snage, „Mačka i miš“ prividno prate uspon Malkea od klovna do heroja.
Virtuozno napisana, novela je puna duhovitih epizoda, u čijoj se pozadini krije potresna priča o pokušaju da se sačuva ljudsko dostojanstvo u strahotama rata i politike koja je do njega dovela.
Ginter Gras je rođen u Gdanjsku 1927. Otac mu je bio protestanstke vere, a majka katolkinja poljskog porekla. Prvu zbirku pesama objavio je 1956. Zatim su usledile pozorišne drame „Ujak“ i „Poplava“. Pisanje „Limenog doboša“ završeno je 1959. Novela „Mačka i miš“ objavljena je 1961, a „Pseće godine“, koje su upotpunile tzv. gdanjsku trilogiju, 1963. godine. Usledio je period Grasovog angažmana u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke, koji je ujedno i period plodnog stvaralačkog rada. Njegov bogat književni opus doneo mu je brojne ugledne književne nagrade i intelektualne počasti. Kada je, međutim, 1999. dobio Nobelovu nagradu za književnost, mnogi su smatrali da je ovo prestižno priznanje moglo i da sačeka zbog Grasovih nepopustljivih i ponekad nepopularnih političkih stavova.
Mnogi svetski književni autoriteti označili su Grasa kao najoriginalnijeg savremenog pisca.
Povezana vest:  „Montevideo, Bog te video!" – knjiga sa kojom je sve počelo u prodaji od 22. januara