GAF-LOGO
Festival gitare do nedelje 10. marta
 
Gitar art festival u Beogradu otvoriće večeras grčki pevač Jorgos Dalaras, a deo koncerta biće omaž flamenko gitaristi Paku de Lusiji, umrlom prošle godine, najavili su danas organizatori.
Dalaras je na konferenciji za novinare rekao da je srećan što će ponovo nastupiti u Beogradu, na festivalu koji je već postao istorijski, pred publikom koju godinama poznaje.
„Pomalo sam ljubomoran, jer Grčka nema tako sjajan festival kao što je ovaj“, rekao je Dalaras koji će u Beogradu nastupiti četvrti put, pet godina od poslednjeg gostovanja.
Ambasador Grčke Konstandinos Ikonomidis je rekao da Dalaras svojom muzikom „daje injekciju sreće i optimizma za budućnost“.
Umetnički direktor Gitar art fesivala Kostas Kociolis, jedan od najpriznatijih gitarista današnjice, najavio je da će s tri zajednička izvođenja s Dalarasom večeras otvoriti koncert.
Deo koncerta biće posvećen kompozicijama Paka de Lusije, kao I Gorana Bregovića, s kojima je Dalaras sarađivao, rekao je Kociolis.
Osnivač Gitar art festivala, Boško Radojković rekao je da je svake godine deo programa posvećen predstavljanju nekog gitarskog instrumenta, a ove godine su to buzuki i „rebetiko“ – muzički stil urbanog grčkog podzemlja, nastao posle borbe za nezavisnost u 19. veku.
Radojković je rekao da će od 10. do 15. marta biti pet koncertnih večeri, uz radionice za studente i učenike gitare, i takmičenje, a u subotu će biti predstavljena Zaječarska gitarijada i najbolja tri benda sa prošlogodišnje muzičke manifestacije.
Radionice gitare biće organizovane za 200 učenika gitare, od kojih 120 iz Srbije, 50 iz zemalja bivše Jugoslavije, a ostali su iz inostranstva.
Najbolji učesnik takmičenja gitare u kategoriji za najstarije uzraste dobiće instrument vredan 9.000 evra španskog graditelja Paka Marina koji će biti gost Gitar Art festivala, dok je ukupan nagradni fond 20.000 evra.
Na festivalu će sutra, 11. marta, nastupiti prošlogodišnji pobednik takmičenja Oman Kaminski iz Australije (19.00 sati), Pekinški duo Meng Su i Jameng Vang (20.00) i gitaristi Zoran Krajišnik i Aleksandar Tasić.
U četvrtak, 12. marta, nastupaju Anabel Montesinjos i Marko Tamajo, Horhe Kabaljero i Mineapolis gitar kvartet, nagrađivani italijanski gitarista Emanuele Buono nastupa u petak 13. marta, kao i Evropski gitarski kvartet.
Domaći Trio Espresivo koji čine muzičari Radica Đedović, Nikola Begović i Luka Jezdić nastupaju u subotu 14. marta, a istog dana gostuje i flamenko-kvartet španskog gitariste Danijela Kasaresa.
Gitar Art festival zatvoriće u nedelju 15. marta autorsko veče Dušana Bogdanovića i Vojislava Ivanovića, sa orkestrom Kamerata Serbika i dirigentom Bojanom Suđićem.
Povezana vest:  101 razlog da ne propustite novu Vulkanovu akciju – 3 knjige za 987 dinara