narodno_pozoriste_beogradPremijera opere „Lučija od Lamermura“ 29. maja

 

Nova postavka opere Gaetana Donicetija „Lučija od Lamermura“, koju režira gost iz Engleske Džon Ramster, biće premijerno izvedena 29. maja na velikoj sceni Narodnog pozorišta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Tragična opera u tri čina, koja je do sada imala tri postavke, poslednji put je izvedena u nacionalnom teatru tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, a prema rečima Ramstera nova postavka biće drugačija i nešto što beogradska publika do sada nije videla.

Reditelj, pohvalivši sposobnost i vokalne mogućnosti solista Narodnog pozorišta, kao i kreativni tim u kome su scenograf Boris Maksimović i kostimograf Marina Medenica, rekao je da pripremajući operu doživeo šest najuzbudljivijih nedelja do sada, a sve zahvaljujući „izuzetnim umetnicima svetskog ranga“. On je objasnio da je radnja opere, koja se po libretu Salvatorea Kamarana dešava oko 1700. godine, u ovoj novoj postavci smeštena u 1930. godinu, vreme velikih promena u Škotskoj, naročito po pitanju položaja žena.

Povezana vest:  Nature & Art – izložba umetničkih radova u Beogradu

Ramster je objasnio da voli da se drži vremenske odrednice zadate libretom, ali da je sada razmišljao koji bi to period bio najpogodniji za priču o ženi koja se bori protiv društvenih stega, tradicije, patrijahalne porodice, pa se, prema njegovim rečima, 1930. godina pojavila kao najbolje rešenje, s obirom da je to vreme kada je uticaj tradicije u Škotskoj i dalje veliki, ali i kada se stvaraju uslovi za afirmaciju žena. „Zato smo mi Lučiji obukli pantalone i time simbolično predstavili njenu borbu za oslobodjenje. Naša Lučija je ljudsko biće koje pokušava da se nametne kao ličnost i oslobodi stega patrijahalnog društva“, rekao je engleski reditelj.

Povezana vest:  NIS raspisuje javni poziv za idejno rešenje i izvođenje murala u Beogradu

Solisti Vladimir Andrić, koji tumači ulogu lorda Enrika Aštona, Sanja Kerkez (Lučija), Dejan Maksimović (ser Edgardo od Revensvuda) složili su se da je Ramster uneo jednu novu dimenziju u Donicetijevu operu, izvukavši maksimum od izvodjača i insistirajući mnogo na glumi.

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i članovi Dečjeg hora „Horislavci“ pod dirigentskom upravom Zorice Mitev Vojnović, a medju solistima su i Darko Djordjević, Ivan Tomašev, Igor Matvejev, Ivana Živadinović, Mirjana Dutina i člnaica Operskog studija „Borislav Popović“ Iva Profaca.

Povezana vest:  Nova Vulkanova knjižara u Novom Sadu

Reprize „Lučije od Lamermura“ su 4. i 26. juna.