MovieTape

Smotra arheološkog filma od 19. do 25. marta

Međunarodna smotra arheološkog filma biće održana od 19. do 25. marta u Galeriji fresaka u Beogradu, a na programu su 22 dokumentarca iz 10 zemalja, najavili su danas organizatori.
Biće prikazan po jedan film o arheološkim lokalitetima i otkrićima najnovije produkcije iz Irana, Poljske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Srbije, po tri ostvarenja iz Nemačke i Španije, dva iz Austrije I osam iz Italije.
Prema najavi organizatora, izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom i pored informativnog i reprotažnog karaktera obrazuju publiku o važnim i otkrićima, starim civilizacijama I kulturnoj baštini različih epoha.
Reviju arheološkog filma pokrenuo je 1998. godine Narodni muzej u Beogradu u saradnji sa organizatorima festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom u Beogradu.
Ranijih godina projekcije su bile organizovane u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, ali će zbog obnove te ustanove ove godine filmovi biti prikazivani svakog dana u 19.00 sati u Galeriji fresaka.
Smotra arheoloških filmova biće organizovana u saradnji sa Kulturnim centrom Irana, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskim fondom za kulturu, Austrijskim kulturnim forumom i ambasadom Poljske.

Povezana vest:  U PREPUNOJ SALI BIOSKOPA CINEPLEXX PUBLIKA APLAUDIRALA ŽELJKU LUČIĆU TOKOM DIREKTNOG PRENOSA VERDIJEVOG „OTELA" IZ METROPOLITEN OPERE