Medijska_arheologija_1

13 premijera u okviru vizuelnog segmenta 15. Bijenala umetnosti u Pančevu

U okviru segmenta vizuelnih umetnosti 15. Bijenala koji će se pod nazivom „DE/RE/KONSTRUKCIJA: PROSTOR, VREME, SEĆANJE” održati u Pančevu od 7. septembra do 7. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, selektori Aneta Stojnić i Nikola Dedić odabrali su 13 premijernih projekata.

Među produkcijama koje će premijeru imati na 15. Bijenalu umetnosti posetioci će imati priliku da vide „Oktobar XXX“ kustoskinje Jelene Vesić, najnoviji film poznatih slovenačkih autora Marine Gržinić, Aine Šmid i Zvonka T Simčiča – „Relations. 25 Years of the Lesbian Group Škuc-LL Ljubljana“ i druge nove projekte.

Lokalnim kontekstom Pančeva baviće se grupa Medijska arheologija kroz multimedijalni događaj posvećen medijskoj istoriji „Pančevca“, dok će Dubravka Sekulić sa grupom mladih arhitekata iz Pančeva realizovati projekat „Režimi prostora“ u kom će sagledati tragove koje je transformacija iz socijalističkog društva Jugoslavije u kapitalističko društvo Srbije ostavila na prostor grada, i istražiti šta ove promene znače za Pančevo.

Bijenale nije zamišljen kao prostor za revijalno predstavljanje autora na zadatu temu, odnosno kao izložba u konvencionalnom smislu reči, već je želja selektora vizuelnog segmenta, Anete Stojnić i Nikole Dedića, da tragaju za inicijativama koje koriste umetnost kao neku vrstu paralelnog, alternativnog prostora za debatu o nasleđu jugoslovenskog poznog socijalizma i postsocijalizma. Odluka selektora je da prostor Bijenala iskoriste kao neku vrstu alternativnog, kritičkog javnog prostora unutar koga će biti moguće pokrenuti teme, polemike i javne debate, imajući u vidu da na sceni savremene umetnosti i kulture u Srbiji i regionu deluje značajan broj kolektiva, inicijativa i pojedinaca, koji se u svojim praksama na različite načine bave ovim pitanjima, Mnogi od njih predstaviće svoje projekte na Bijenalu: TkH, Četiri lica Omarske, Kontekst Kolektiv, Grupa Spomenik, Medijska arheologija, Marina Gržinić, Jelena Vesić, Centar za nove medije_kuda.org, Učitelj neznalica, Poseta Starom sajmištu, Dubravka Sekulić, Kultura sećanja, Bacači sjenki, Abart i drugi.

Povezana vest:  Novi naslovi Bojana Jokanovića na Vulkanovom sajmu

U tom smislu selektori su videli prostor, razlog i mogućnost da od Bijenala načine pokretnu platformu za artikulisanje određenih oblika javnog govora. Prostor za saradnju, dijalog, jukstapoziciju ili pak kontrapoziciju grupa/aktera, na lokalnoj i regionalnoj sceni – koji se bave različitim problemskim temama, ali koje sve objedinjuje bavljenje pitanjem politike i političnosti u sferama prožimanja umetničkog, društvenog i kulturnog. Na ovaj način mogu se otvoriti nove mogućnosti za zajedničko preispitivanje uloge i učinkovitosti ovih praksi u savremenoj društvenoj realnosti, kako pojedinačno tako i kao aktera scene u širem smislu.

Povezana vest:  Dah teatra slavi 30 godina postojana i donosi nam festival „Spajajući vekove“

Okosnica Bijenala biće predstavljanje (uz veliki broj premijera) projekata, inicijativa, platformi, aktivističkih „zajednica”, neformalnih grupacija koje koriste umetnost za artikulisanje političkog mišljenja o prošlosti i sadašnjosti nekadašnjeg jugoslovenskog prostora. Ove različite platforme imaće punu autonomiju da svoj „govor” unutar Bijenala artikulišu na način koji smatraju potrebnim (rad sa arhivama, dokumentacijom, javnim čitanjem, prevođenjem, tribinama, ad hoc akcijama itd.). Poziv ovim aktivističko-umetničkim „platformama” dakle nije upućen kao poziv na puko izlaganje na izložbi, već kao poziv na artikulisanje govora unutar javnog prostora umetnosti. Ovo naravno ne znači da se isključuje izložba kao medij, već se ona doživljava kao prostor za kritičko preispitivanje dometa, ali i ograničenja društvenog i političkog delovanja u i iz specifičnog domena umetnosti, i kao prostor za zajedničko kritičko promišljanje postavljenog tematskog okvira.

Program će funkcionisati na tri ne samo ravnopravna već i međusobno (organski) povezana nivoa:

Povezana vest:  Kecmanović u užem izboru za Vitalovu nagradu

– izložba, koja će se sastojati od vizuelne prezentacije predloženih projekata (koji podrazumevaju ovu vrstu prezentacije);

– debate, okrugli stolovi, tematska vođenja, publikacija, prezentacije učesnika, otvoreni intervjui itd.;

– intervencije, akcije, performansi.

Postаvkа 15. Bijenаlа umetnosti biće reаlizovаnа u izložbenim prostorimа Kulturnog centrа Pаnčevа: Gаlerijа sаvemene umetnosti Pаnčevа, Gаlerijа Dvorište, Gаlerijа Elektrikа, Foаje Kulturnog centrа Pаnčevа, izlаgаčki prostori Nаrodnog muzejа Pаnčevа, jаvni prostori u grаdu, kаo i prostori u sаrаdnji sа Istorijskim аrhivom Pаnčevа, Grаdskom bibliotekom Pаnčevа… Predstаva će se odigrаti u Sаli Kulturnog centrа Pаnčevа, u kojoj će biti prikаzivаni i filmovi. Deo filmovа biće prikаzivаn i u okviru progrаmа Art klubа izаbinskog prostorа.

15. Bijenale se sastoji iz tri programska segmenta: filmskog, pozorišnog i segmenta vizuelnih umetnosti.

Bijenale umetnosti u Pančevu osnovan je davne 1981. godine kao izložba jugoslovenske skulpture da bi vremenom prerastao u internacionalnu manifestaciju čiji se program realizuje kroz tri posebna segmenta – vizuelni, pozorišni i filmski. Poslednjih godina Kulturni centar Pančeva se kroz program Bijenala umetnosti posebno angažuje na podizanju ekološke svesti kroz prizmu umetnosti.