muzejiBesplatni programi u muzejima od 9. do 18. maja

Od 9. do 18. maja prvi put će biti održana manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ u okviru koje će muzejski programi u periodu od 10 do 22 sata biti besplatni za posetioce.
Manifestacija će odvijati u znaku teme „Heroji kulturne baštine“, a za učešće je zaintersovano više od 50 muzeja iz Beograda, Novog Sada, Vranja, Užica, Zaječara, Paraćina i drugih gradova, saopštio je danas organizacioni Odbor koji čine direktor nacionalnih muzeja.
Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković je ukazala da je reč o najvećem udruživanju domaćih muzeja do sada u jedinstvenoj akciji koja za cilj ima jačanje institucija zaštite i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa publikom.
Borić Brešković je podsetila da u maju muzejska zajednica obeležava nekoliko značajnih datuma među kojima su Međunarodni dan muzeja i 11. Evropska noć muzeja, te da je to dobar povod da programi za publiku budu besplatni.
Direktora Etnografskog muzeja Mirjana Menković je ukazala da tema „heroji kulturne baštine“ nije bila obavezujuća, tako da se u muzejima koji su se odazvali može očekivati bogat i raznovrsan program.
Ona je ocenila da je 20. vek bio vek stradanja ljudi, ali i kulturnog nasleđa, podsetivši da se ove godine navršava 100 godina od egzodusa 1915. godine.
U nameri da podsetimo na ove i slične događaje, smatrali smo da nam ovakva tema omogućava da publici ukažemo na to sa čime se svi muzeji sreću u svom radu, ali i istaknemo hrabre anonimne ljude koji su spasavali kulturno blago Srbije, navela je Menković.
Kako je najavila, 17. maja u Etnografskom muzeju biće održan okrugli sto „Baština u opasnosti“.
Direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević je najavila da će taj muzej otvoriti ovu veliku zajedničku manifestaciju muzeja u Srbiji, poodsetivši da se na dan kada počinje manifestacija obeležavaju i Dan Evrope i sedam decenija od pobede nad fašizmom.
U ovom muzeju publika će moći da pogleda izložbu „Umetnost kao otpor fašizmu“ na kojoj će biti prikazani radovi inspirisani antifašistiočkom borbom.
Manifestaciju će zatvoriti Istorijski muzej Srbije.
Dirtektorka tog muzeja Dušica Bojić je za 18. maj najavila otvaranje izložbe o kraljici Nataliji Obrenović i dodelu nagrade „Mihailo Valtrović“ Muzejskog društva Srbije.
Takođe, u Istoriskom muzeju posetioce očekuje i izložba vezana za Holokaust – „Poslednja stanica Aušvic“, a dok će u Konaku kneza Miloša biti izložba „Knez Miloš u stripu“.
Direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić je najavio izložbu koja će posetiocima na nov način predstaviti Arčibalda Rajsa, kao sakupljača leptira, uvidom u deo muzejske zbirke i film „Čujte Srbi“, dok će u Muzeju primenjene umetnosti biti održana izložba tašni.
Direktorka ovog muzeja Ljiljana Miletić Abramović je naglasila ulogu muzeja ne samo kao čuvara baštine, već i kao pulsirajućih mesta raznolikih sardržaja. U manifestaciji učestvuje i Galerija Matice srpske u Novom Sadu.
Upravnica Galerije Tijana Plakovljević Bugarski je kazla da muzeji mogu monogo toga da ponude, izrazivši uverenje da će ova zajednička akcija značajno doprineti i poboljšanju komunikacije sa publikom.
Prema njenim rečima, 10 dana je dovoljno da se posete i muzeji u drugim gradovima.
Direktorka Muzeja nauke i tehnike Sonja Dimović je najavila da će tokom manifestacije u tom muzeju biti otvoren nov galerijski prostor „Aleksandar Despić“.
Na pitanje novinara da li će muzeji koji učestvuju u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ učestvovati i u Noći muzeja, samo je direktorka Muzeja nuake i tehnike potvrdno odgovorila.
Ona je kazala da učešće u jednoj manifestaciji ne isključuje drugu.
Direktori ostalih muzeja su kazali da će se obelžiti 11. Evropsku noć muzeja, ali da će se držati doncepta manifestacije, ocenivši da bi program u vreme obeležavanja tako važnih datuma trebalo da bude besplatan za posetioce.
Manifestacija će se odvijati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije.
Poziv muzejima za učešće je otvoren do 31. marta.

Povezana vest:  Čovek koji voli, veruje - održana promocija romana "Bastadur" Jasenke Lalović