male tajne madlenijanum 25032015 029„Male tajne“ premijerno u Madlenianumu 29. marta

Predstava „Male tajne“ po tekstu i u režiji Gorana Markovića u nedelju, 29. marta, premijerno će biti izvedena u Operi i teatru Madlenianum.
Ovo je prvi muzički komad, na originalnu muziku Zorana Simjanovića, koji Marković režira u pozorištu i prva premijera u Madlenianumu ovom delu sezone.
Ovaj komad sa pevanjem, zasnovan je na istoimenoj knjizi Gorana Markovića koja govori o glumačkim počecima njegovih roditelja, rečeno je na konferenciji za novinare.
On je ukazao da komad prati pozorišnu grupu koja nastaje pred početak Drugog svetskog rata, deluje tokom rata, ulazi u Beogradsko dramsko pozorište i raspala se nakon zabrane predstave „Čekajući Godoa“.
Marković je istakao da predstava govori o tome kako nastaje pozorište, kako se dugo radja i brzo umire, odnosno kako su nova vlast ili rigidan upravnik dovoljni da nestane, kao da ga i nije ni bilo.
Junaci predstave nisu stvarne ličnosti, već izmišljeni likovi – neki su i kombinacija više glumaca iz generacije kojoj su pripadali njegovi roditelji, slavni glumci Olivera i Rade Marković.
Predstava je zasnovana na istinitim dogadjajima, ali pomešana sa mnoštvom izmišljenih dogadjaja i likova, i svojevrsna retrospektiva muzike u periodu od 30-tih do kraja 50-tih godina prošlog veka.
Muzičke tačke biće inkorporirane u priču, ali će istovremeno biti i numere za sebe, a singlove koje je komponovao Simjanović izvodi bend „Hot Club Belgrade“.
Direktor drame u Madlenianumu Ana Radivojević-Zdravković je ukazala na vezu izmedju komada „Male tajne“ i misije tog teatra – a to je pravljenje novog pozorišta.
Ona je ocenila da je reč o značajnom momentu u rediteljskoj karijeri Markovića, budući da komad govori o dogadjajima kojima su svedočili njegovi roditelji.
U predstavi igraju Predrag Ejdus, Srdjan Timarov, Marinko Madžgalj, Petar Benčina, Andrijana Oliverić, Branislava Podrumac, Miodrag Radonjić,
Rade Ćosić, Tihomir Stanić, Miloš Andjelković, Andrija Kuzmanović
Predrag Ejdus je govoreći o dugogodišnjoj saradnji sa Goranom Markovićem ukazao da je on veoma fleksibilan i da se njegov tekst može nadogradjivati, istakavši da su glumci ovog puta imali vrlo inspirativnu osnovu.
Predstava se bavi glumcima i pozorištem, ali i opštim okolnostima, društveno-političkim i moralnim, kao i njihovim uticajem na umetnost i pojedince, dodao je Ejdus.
Kostimograf je Dragana Ognjenović, koreograf Mirko Knežević, a scenograf Nebojša Bradić, koji očekuje da komad bude uspešan uz ocenu da se radi o važnom projektu koji povezuje životno iskustvo i umetničko stvaralaštvo.
Komad „Male tajne“ reprizno će biti na sceni Madelenianuma 4. i 26. aprila.

Povezana vest:  Dani opere u Madlenianumu

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES