Mladi knjizevni supertalenti 2Dodeljene nagrade drugoj generaciji mladih književnih supertalenata
 
Na zvaničnom proglašenju, u prostorijama ustanove kulture Parobrod, uručene su nagrade pobednicima konkursa „Mladi književni supertalenti 2015″, koji, drugu godinu zaredom, organizuje izdavačka kuća Samizdat B92, uz podršku Komercijalne banke. Roman „Sa druge strane“, autorke Nadežde Krulj našao se na prvom mestu. Drugo mesto pripalo je Hani Piščević, za roman „Pogledaj plavi avion“, dok je treće mesto osvojila Nađa Petrović, za roman „To je TO“.
„Iako sam na neki način očekivala i nadala se da će moj rad biti zapažen, poprilično sam se šokirala kada sam videla da je osvojio, ni manje ni više nego, prvo mesto. Meni je zapravo u celoj ovoj priči bilo najvažnije da neko prizna moje delo i da ga oceni kao dobro.Trebala mi je neka vrsta potvrde i nije mi bilo bitno koje ću mesto osvojiti. To što je mesto prvo je samo uvećalo moje zadovoljstvo.“– izjavila je četrnaestogodišnjakinja Nadežda Krulj iz Bačke Palanke koja je ujedno i najmlađa nagrađena među svim pobednicima, i prošle i ove godine.
Tri najbolja romana odabrana su na osnovu njihove vrednosti, zaokruženosti, stila pisanja, zrelosti i literarne snage dela. Odluku o pobednicima konkursa doneo je stručni žiri u sastavu članova uredništva Samizdata.
„Ovaj konkurs je proizašao iz istoimenog projekta, koji je za cilj imao podršku izuzetno mladih književnih talenata. Već tokom prve godine održavanja projekta, u sklopu konkursa objavili smo tri romana tri mlada autora, i tako započeli novu ediciju koja je odmah našla svoju publiku.
Veoma smo srećni, jer sad već drugu godinu zaredom uspešno sarađujemo sa Komercijalnom bankom koja je prepoznala značaj podrške i afirmacije izuzetno mladih književnih stvaralaca i njihov značaj za kulturnu scenu Srbije. Ponosni smo na pobednike, pohvaljene i na sve koji su se prijavili u velikom broju, jer to govori o opravdanosti projekta i nadamo se da će to doprineti njegovoj održivosti.“ – izjavio je Veran Matić, direktor Samizdata B92.
Mladi književni talenti, pobednici ovogodišnjeg konkursa, potpisali su i autorske ugovore, na osnovu kojih će biti objavljena njihova dela, ali i isplaćeni prvi autorski honorari. Romani ovogodišnjih pobednika izaći će iz štampe do kraja aprila, maja i juna.
„Veliko nam je zadovoljstvo što smo prijatelji projekta koji podržava i afirmiše književno stvaralaštvo mladih i vrlo talentovanih autora. Sa željom da dela ovih super talentovanih autora stignu do što većeg broja čitalaca širom Srbije, Komercijalna banka će njihove romane pokloniti i bibliotekama u gradovima u kojima posluje. Verujemo da upravo ovakvi projekti mogu da doprinose popularizaciji književnosti među mladima, a današnja slika svedoči da smo na pravom putu.“ – naveo je Goran Milićević, izvršni direktor za marketing Komercijalne banke.
„Ove godine na konkurs se prijavilo 45 učesnika, iz cele Srbije, različitih godina, i bilo je teško odabrati samo troje pobednika“, po rečima Lidije Kusovac, glavne urednice Samizdata B92, „jer je u uži izbor ušlo deset autora – talentovanih mladih kojima treba dati šansu.“
Zanimljivo je i to da je drugoplasirana, osamnaestogodišnja Hana Piščević iz Beograda ceo roman otkucala na mobilnom telefonu, kao i da je Nađa Petrović, koja je osvojila treće mesto, prošle godine bila među pohvaljenima.
Učesnicima koji su bili veoma blizu osvajanja nagrade dodeljene su pohvalnice kao motiv da nastave sa pisanjem. Među pohvaljenima našli su se Andrija Bogdanović za roman „Doživljaji dečaka sa sokaka“, Adam Kovač za roman „Četvrti: Dar kraljeva“, kao i Miloš Mihailović za roman „Morgu“.
Proglašenju pobednika prisustvovali su i pobednici prvog konkursa, Kozma Prem, Danijel Ćorović i Tijana Dimitrov koji su potvrdili da rezultat prošlogodišnjeg konkursa nije samo objavljivanje romana i autorski honorar. Drugonagrađenog Danijela još su samo preporuke delile od dobijanja stipendije za školu po svom izboru, američku Pennsylvania International Academy – preporuku je Samizdat B92 rado poslao, što je doprinelo Danijelovom upisu, dok su poslednji primerci Tijaninog romana „Dnevnik jednog nebitnog dečaka“  našli svoju publiku tokom praznika – što ga čini prvim rasprodatim „Talentom“.
Samizdat B92 je ovaj konkurs pokrenuo 2014. godine uz podršku Komercijalne banke, sa idejom da objavljuje književna dela izuzetno mladih talentovanih autora. Pravo da učestvuju u nagradnom konkursu imaju mladi uzrasta od 12 do 18 godina, a više informacija o konkursu i uslovima učešća mogu da se nađu na sajtu www.samizdatb92.rs.
Povezana vest:  Oslobodite supermoći svog mozga uz knjigu "Bez granica"