Noc-muzeja-2010_nm_largeI u Jagodini atraktivan program za Noć muzeja

 

Zavičajni muzej, Muzej voštanih figura i Muzej naivne i marginalne umetnosti pripremili su veoma atraktivan program za ovogodišnju Noć muzeja.

Zavičajni muzej će, pod nazivom trezveni provod u muzeju, oživeti „kafanski život“ 19. i 20. veka u ovom gradu, a glumci u posebnim kostimima, dočaraće Jovanču Micića, glavnog junaka Branislava Nušića u delu „Put oko sveta“, pesnika Đuru Jakšića, profesora Gimnazije u Jagodini, u kojoj je napisao i pripovetku „komadić švajcarskog sira“ i popularnog „Čiču“ sa etikete jagodinskog piva.

Povezana vest:  Knjiga „Uvođenje u Hilandar“ Vladete Jankovića u prodaji

Ispred nekadašnjeg Hotela „Pariz“ u centru grada biće postavljena „Kafana na otvorenom“, gde će posetioci degustarati pića i specijalitete jagodinskih kafana“, rečeno je Tanjugu u muzeju.

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti biće upriličena izložba slika Matije Stančić „Neki drugi svet“.

Reč je o kolekciji autorke rođene 1926. godine u Baškim Vodama u Dalmaciji, koja je jedno vreme radila kao domaćica u kući nobelovca Ive Andrića, a o kojoj se vrlo malo zna, pa čak ni da li je živa.

Povezana vest:  Knjiga o prvom serijskom ubici u Srbiji u prodaji od 25. marta

Muzej voštanih figura, jedini u Srbiji, upriličiće program pod naslovom „Ljubavni vremeplov“ kroz koji će posetioci videti „kako se razvijao način udvaranja i iskazivanja ljubavi kroz vreme, a vezan je kroz ličnosti iz postavke“, rečeno je Tanjugu u muzeju. Nastupiće članovi Plesne škole „La luna“ iz Jagodine i Muzičke škole iz Jagodine i Ćuprije.