nocmuzeja1Novosadska „Noć muzeja“ na čak 47 lokacija

 

Organizatori novosadskog dela nacionalne kulturne manifestacije „Noć muzeja“ najavili su obiman i veoma atraktivan i raznovrstan program za posetioce, koji će sutra od 18 sati do dva posle ponoći biti priređen na čak 47 lokacija, 15 više nego prošle godine.

Četvrta novosadska „Noć muzeja“ biće, kako se očekuje, do sada najbogatija kako po broju ustanova koje u njoj učestvuju tako i prema sadržajima izložbi, performansa i dugih programskih celina.

Galerija Matice srpske (GMS) ponudiće posetiocima program s različitim interaktivnim sadržajima za decu i odrasle a u središtu pažnje svakako je nedavno otvorena izložba slika „Između estetike i života – Predstava žene u stvaralaštvu Paje Jovanovića“, kojom se obeležava vek i po od rođenja velikog slikara.

Povezana vest:  Predavanje o crnom performansu i Dance On Ansambl otvaraju 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa

Tematski naslonjena na taj sadržaj je izložba dečjih radova edukativnog programa „Bio jednom jedan slikar…Paja Jovanović“, koja će biti priređena u dvorištu GMS, paralelno s kreativnom radionicom u kojoj će deca i odrasli crtati, slikati, vajati.

Posetioci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog će, u noći namenjenoj umetnosti, moći će da uživaju u posebno pripremljenoj izložbi „Artisti i modeli: Sava Šumanović i kraljica Monparnasa“, postavci koju je ta galerija preuzela iz Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

Obuhvaćena su slikareva remek-dela „Jutro“ (Ležeći ženski akt) i „Pariski model-Kiki“ iz šidske galerije, kao i čuveno delo „Crveni ćilim“ koje je dopremljeno iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Tokom večeri gosti Spomen-zbirke moći će da zaigraju uz džez muziku iz 30. godina prošlog veka ili da sami preuzmu ulogu artista i modela, fotografisanjem uz maketu Šumanovićeve slike „Doručak na travi“.

Povezana vest:  TAO LIN, NOVA ZVEZDA AMERIČKE KNJIŽEVNOSTI PREMIJERNO NA SRPSKOM JEZIKU U IZDANJU KUĆE BOOKA

Galerija Zbirka Rajka Mamuzića predstaviće se izložbom „Savremena mađarska grafika“ a među gostima iz Mađarske su i mladi dizajneri koji će svoje radove predstaviti u Muzeju savremene umetnosti.

U Muzeju Vojvodine priređena je za tu priliku izložba „Slikarstvo 20. veka u Vojvodini“ na kojoj će prvi put javnosti biti prikazane pojedini radovi Petra Dobrovića i Šumanovića.

Ta ustanova najavila je i atraktivan interaktivni program za posetioce „Arheolog kao detektiv“, koji će biti ostvaren sa arheolozima i forenzičarima, a u ponoć će prirediti ekskluzivnu nagradnu igru u saradnji s Galerijom satova i nakita „Berić“ .

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, drugu godinu za redom, u „Noći muzeja“ priređuje izložbu umetničkih dela iz fonda Vlade i Skupštine Vojvodine, pa će posetioci imati priliku da vide odabrane radove na teme pejzaži i mrtva priroda.

Povezana vest:  Jedinstven vodič kroz svet nutricionizma - "Kompas ishrane" u prodaji od 22. maja

U Gradskoj biblioteci je postavljena izložba starih razglednica Novog Sada, prezentacija digitalizovanih razglednica i poetsko-muzičko veče najlepših pesama „Noći muzeja“, na kojem će biti govoreni najlepši stihovi posvećeni Novom Sadu.

Ulaznice za „Noć muzeja“, po jedinstvenoj ceni od 250 dinara po osobi, koja važi za svih 47 lokacija, mogu još da se kupe u pretplati a kad manifestacija počne karta kupljena u galerijama i muzejima koštaće 50 dinara više. Za starije ljubitelje umetnosti starije od 70 i mlađe od sedam godina ulaz je besplatan.