Carobnjak iz Oza 2Za učešće na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici prijavljena čak 201 predstava iz 52 zemlje

Za učešće u takmičarskom programu 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koji će se održati od 17. do 23. maja 2015. godine, vladalo je i ove godine veoma veliko interesovanje: prijavljena je čak 201 predstava iz 52 zemlje.

Prijave za takmičarski program pristigle su iz Albanije, Alžira, Argentine, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Čilea, Danske, Egipta, Francuske, Grčke, Gruzije, Holandije, Hrvatske, Indije, Indonezije, Irana, Italije, Izraela, Japana, Jermenije, Južne Koreje, Kine, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Malija, Meksika, Nemačke, Nigerije, Norveške, Poljske, Portugalije, Rumunije, Rusije, SAD, Singapura, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Švajcarske, Švedske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije, Venecuele i Vijetnama.

Povezana vest:  Marko Todorović: "Portraits of Tanzania"

Prijavljivanje je trajalo do 28. februara, a selektor Slobodan Marković je upravo završio odabir predstava koje su ušle u zvaničnu selekciju.

U njoj se, između ostalih, nalaze predstave iz Meksika – „Pesma šamana“ (Pozorište lutaka „La kukarača“, Halisko), Nemačke – „Don Kihot“ (Teatar smeha, Frankfurt na Odri), Norveške (prvi put na festivalu) – „Sivi čovek sa šibicama“ (Mačkino pozorište lutaka, Tonsberg), Indije – „O Rami“ (Zadužbina za lutkarsku umetnost „Kat-Katha“, Nju Delhi), Italije – Pinokio (Teatar „Cahes“, Skandiči (Firenca), Rusije – „Umka“ (Pozorište „Severna scena“, Novi Urengoj), Mađarske – „Knjiga o džungli“ (Pozorište lutaka „Harlekin“, Eger), Slovenije – „Životinjska farma“ (Pozorište lutaka Ljubljana), Crne Gore – „Čarobnjak iz Oza“ Jagoša Markovića (Gradsko pozorište Podgorica), ali i nekoliko predstava iz Srbije.

Povezana vest:  Izložba „Dijalog“ otvorena u galeriji Progres

Kompletan spisak predstava koje su odabrane za takmičarski program 22. Festivala možete pronaći na sajtu Festivala – lutfestsubotica.net

Podsetimo da je Slobodanu Markoviću, direktoru i idejnom tvorcu Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio 15. fabruara Zlatnu medalju za zasluge, visoko priznanje koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Ovo je još jedno u nizu značajnih priznanja koje su dobili Festival i Slobodan Marković, izdvojićemo samo neka: u aprilu 2013. godine je u Ljubljani Slobodanu Markoviću uručena Pengovljeva nagrada za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti. Ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva od 2. februara 2011. g. za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu gospodin Slobodan Marković odlikovan je Ordenom prijateljstva. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada Pro urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.

Povezana vest:  Veče finske kulture 02. februar 2019. godine u 20h, Dvorana “Apolo”

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.