narodno_pozoriste_beograd

Nova sezona Narodnog pozorišta počinje predstavom „Ko to tamo peva“

 

Narodno pozorište u Beogradu otvara 13. septembra, sa predstavom „Ko to tamo peva“, 143. sezonu, u koju ulazi spremno, sa utvrđenim repertoarom i kao ekonomski stabilna kuća, istakao je danas upravnik nacionalnog teatra Božidar Ðurović.

-Naš imperativ je visok umetnički nivo, a to je u ovako složenoj kući moguće ostvariti samo u stabilnim uslovima. Za te uslove zahvalni smo Ministarstvu kulture, Vladi Srbije, kao i mnogobrojnim prijateljima, dobročiniteljima – rekao je on na konferenciji za novinare.

Upravnik je dodao da su sva tri sektora koncipirala repertoare tako da uposle najveći broj članova Drame, Opere i Baleta, ali da neće zatvoriti vrata ni za mlade, jer se svaki ansambl mora i osvežiti.

On je najavio da će Narodno pozorište biti prisutno i u Srbiji, kao i u regionu. Prvo među značajnim gostovanjima u Beogradu biće najesen predstava „Šuma“ Novog teatra iz Budimpešte, u režiji Egona Savina, a uzvratno gostovanje naših glumaca u Mađarskoj biće u decembru, zajedno sa izložbom koju prirpema Muzej Narodnog pozorišta.

Povezana vest:  Čuveni američki pantomimičar Bil Bauers na P(h)antomfestu u Vranju

V.d. direktora Drame Molina Udovički Fotez rekla je da se iz analize postojećeg repertoara vidi da „najbolje idu“ predstave po klasičnom tekstu i sa glumcima iz Narodnog pozorišta, te da je tako biran i novi repertoar.

-Bitno je da se sa scene nacionalnog teatra čuju lepe reči i snažne misli, upravo u vremenu krize morala i vrednosti – izjavila je ona.

Na velikoj sceni publika će već u oktobru videti dramu „Kanjoš Mecedonović“, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović. Sledeće premijere na velikoj sceni biće „Život je san“ Pedra Kalderona u režiji Slobodana Unkovskog u januaru i Molijerov „Mizantrop“ u režiji Egona Savina u aprilu.

Na maloj sceni „Raša Plaović“, kojoj predstoji rekonstrukcija od 18. septembra, u planu je premijera predstave „Zli dusi“, po Dostojevskom, u režiji Tanje Mandić Rigonat za Dan Narodnog pozorišta – 22. novembar.

Povezana vest:  Predstava "Onjegin" u utorak, 9. decembra u Domu omladine

Slediće „Nesporazum“ Albera Kamija u režiji Veljka Mićunovića, „Važno je zvati se Ernest“ Oskara Vajlda u režiji Nikole Zavišića, „Staklena menažerija Tenesi Vilijamsa“ u režiji Radoslava Milenkovića. Kao posebno značajna očekuje se premijera teksta Dušana Kovačevića „Reinkarnacija“, u aprilu. To će biti prvi put da neki komad najboljeg savremenog srpskog komediografa ima praizvedbu u Narodnom pozorištu.

Izdvaja se i koprodukcija sa jednim britanskim teatrom, čije ime se još drži u tajnosti, ali se zna da će premijera Šekspirovog „Henrija VI“ u režiji Nikite Milivojevića biti u Londonu 10. maja, a u Beogradu u junu 2012. godine. Koproducent je i Fond „Laza Kostić“.

Direktorka Opere Katarina Jovanović najavila je dvostruku premijeru Bizeove „Karmen“ u režiji Nebojše Bradića, sa dve podele – 10. i 12. marta. U pripremi su i dve premijerne obnove, takođe sa dvostrukim podelama – Verdijev „Don Karlos“ u januaru i Rosinijeva „Pepeljuga“ u junu.

Povezana vest:  Gostovanje predstave ,,Hasaniginca“ u Ateljeu 212

Pored toga, nastavljaju se pregovori sa slavnim Milošem Formanom, čija je režija u Narodnom pozorištu u planu za jesen naredne godine, odnosno za 144. sezonu, u okviru Bemusa.

V.d. direktora Baleta Miloš Dujaković najavio je da će u novembru premijerno biti izveden „Aleksandar“ po libretu i u koreografiji Ronalda Savkovića, koji je tu predstavu o Aleksandru Velikom namenski uradio za Balet Narodnog pozorišta.

U junu sledi premijera baleta „Cirkuzanti“, prema delu Žaka Prevera u koreografiji Rolana Petija, na velikoj sceni, dok se za malu scenu planira „dečji balet“ – adaptirana „Čarobna frula“ na muziku Mocarta i drugih autora.  Muzej Narodnog pozorišta otvara vrata za publiku takođe 13. septembra, sa novom izložbom poznatog slikara iz Praga Peđe Ðakovića pod nazivom „Pozorišne iluzije“.