MF_2012

Urbane transformacije na Mikser festival 2012

„Urbane transformacije“ predstavljaju jednu od ključnih programskih celina ovogodišnjeg Mikser festivala u Savamali. Koristeći festival kao okidač, program „Urbanih transformacija“ pokreće dugoročni proces održive urbane transformacije Savamale, kroz četiri međunarodna projekta:

U okviru programa „Urbane transformacije“ Mikser festival dovodi u Beograd 30 svetskih eksperata koji istražuju inovativne modele samoorganizovanih urbanih praksi u Njujorku, Parizu, Rimu, Beču, Berlinu, Roterdamu, Stokholmu, Bukureštu, Ljubljani i Tirani. Ovi stručnjaci iz oblasti urbanizma, arhitekture, umetnosti i menadžmenta u kulturi će u saradnji sa domaćom stručnom javnošću i građanima ukazati na modele koji bi doprineli razvoju Savamale u društveni i kulturni centar. Među učesnicima programa “Urbanih transformacija” Mikser festivala posebno se ističu Glenn Weiss iz Njujorka, organizator umetničkih projekata na Tajms Skveru, umetnički kolektiv “BikvanderPaul” iz Roterdama,  Michael Obrist iz priznatog arhitektonskog studija ‘’feld72’’ iz Beča, grupa ‘’Stalker ‘’ iz Rima i ‘’Stealth Unlimited’’ iz Roterdama i Beograda.

OTVORENI KURS (OPEN COURSE) čini osam javnih debatnih panela i deset otvorenih predavnja na kojima će globalni eksperti predstaviti različite svetske urbane prakse i zajedno sa građanima diskutovati o njihovoj direktnoj primeni na razvoj Savamale. *Učesnici, teme i satnica programa „Otvoreni kurs“ nalaze se na kraju ovog saopštenja.

OŽIVLJENA SVAKODNEVICA (LIFEFUL EVERYDAY) predstavlja niz improvizovanih, ad-hoc performansa, kulturnih „incidenata“ na otvorenom i zajedničkih manifestacija u gradskoj četvrti koji treba da posluže kao podsticaj društvenoj razmeni u Savamali, sa ciljem da stalno obnavljaju gradsku energiju neophodnu za održanje duha zajednice.

ZAJEDNIČKI PROJEKTI (COMMON PROJECTS) obuhvata radionice posvećene istraživanju i intervencijama na unapređenju postojećih prostora sa ciljem intenziviranja aktivnosti društvenih udruženja, opštinskih agencija, kulturnih centara, kreativnih servisa, zanatskih i umetničkih radnji, proizvodnih postrojenja i obrazovnih ustanova u Savamali, bez unapred zadatih planova često osuđenih na neuspeh, sa visokim stepenom neočekivanosti – parcela po parcela, kuća po kuća, ulica po ulica.

GRADSKA OKUPLJALIŠTA (URBAN BUNDLE) su privremene instalacije u javnom prostoru koje obezbeđuju uslove za oklupljajanje, dogovaranje, saradnju i učestvovanje građana u procesima stvaranja i održanja društvenog i gradskog okruženja. Od 35 radova prispelih na javnom Mikserovom kokursu za gradsko okupljalište, žiri u sastavu Tim Rieniets, Lars Hoglund i Ivan Kucina jednoglasno proglasio rad „Culture Shack“, arhitekte James Stodgel-a za pobednički rad na konkursu za Gradsko okupljalište 2012.

Programski direktor: Ivan Kucina

28. maj – 1. jun 2012

Povezana vest:  Goran Micevski: "FOTOGRAFIJE" od ponedeljka, 03. oktobra u 19:00 do subote, 15. oktobra 2011, DOB//Galerija

Krug, Braće Krsmanović 8 / Stovarište, Mostarska 6 / Javni prostori Savamale

URBANE TRANSFORMACIJE / OTVORENI KURS

LOKACIJA: KRUG, BRAĆE KRSMANOVIĆ 8


PONEDELJAK, 28.05

JAVNA PREDAVANJA / 19h – 22h:

Glenn Weiss, Njujork, umetnički producent i aktivista, odgovoran za uvođenje umetnosti u javnom prostoru Times Square-a

BikvanderPaul, Roterdam, svetski proznati umetnički kolektiv koji istražuje modele umetnosti kao sredstva socijalizacije.

Mark Shepard, Njujork, umetnik i istraživač

UTORAK, 29.05

DISKUSIJE / 11h – 14h

TEMA: SCHOOL OF MISSING STUDIES

Moderator: Emiliano Gandolfi , Ibica, urbanista koji se bavi pitanjima socijalne nejednakosti u gradovima, kustos 11. internacionalnoh arhitektonskog bijenala u Veneciji 2008. godine i Holandskog arhitektonskog institute u Roterdamu.

BikvanderPaul, Roterdam, svetski priznati umetnički kolektiv koji istražuje modele umetnosti kao sredstva socijalizacije.

Srdjan Jovanovic Weiss, Njujork, arhitekta i predavač, diplomac sa Harvarda, bavi istraživanjima kulturnih tokova gradova u tranziciji.

STEALTH.Unlimited, Beograd and Roterdam,

transdisiplinarna praksa Ane Džokić I Marc Neelen-a, koja pripada najužem krugu globalno prisutnih urbanih aktivista koji ističu odgovornu ulogu stvaraoca u svremenom društvu.

DISKUSIJE / 15h – 18h

TEMA: PARTICIPATION BY ARCHITECTURE

Moderator: Ivan Kucina, Beograd, arhitekta i profesor koji se bavi istraživanjima neformalnih procesa transformacije gradova i razvojnim strategijama koje se zasnivaju na jačanju društvene razmene, autor programa Urbanih transformacija Mikser festivala.

Stefan Pinkau, Berlin, arhitekta i profesor u Desau, bavi se pitanjima komunikacije između arhitekata I građana u procesima transformacije gradova

Aleksander Kader, Berlin, arhitekta i predavač u Desau, glavni koordinator radionice Participation by Architecture u kojoj sarađuju studenti iz Desaua, Tirane i Beograda

Elvan Dajko, Tirana, arhitekta, predavač, koordinator master programa na Polis Univerzitetu I Nedelje arhitekture u Tirani, školovan u Rimu i Cirihu.

JAVNA PREDAVANJA / 19h-21h

Piet Vollaard, Roterdam, arhitekta i medijator,

direktor najvažnijeg holandskog web portala ArchiNed I dugogodišnji glavni urednik holandskog arhitektonskog vodiča. Predavanje o Lous le Roy

Alexander Vollebregt, Roterdam, koordinira istraživačke i obrazovne programe na TU Delft koji se bave siromašnim društivam i pitanjima ravnopravnosti u gradovima.

SREDA, 30.05.

DISKUSIJE / 11h – 14h

TEMA: Natural Today

Moderator: Todd Rouhe, Njujork, arhitekta I professor na Columbia University, osnivač nagrađivanog arhitektonskog studija Common Room koja se bavi istraživanjima odnosa gradskih prostora i novih oblika društvenosti.

Piet Vollaard, Roterdam, arhitekta i medijator, direktor najvažnijeg holandskog web portala ArchiNed I dugogodišnji glavni urednik holandsog arhitektonskog vodiča.

Alexander Vollebregt, Roterdam, koordinira istraživačke i obrazovne programe na TU Delft koji se bave siromašnim društivam i pitanjima ravnopravnosti u gradovima.

Povezana vest:  Devete Somborske muzičke svečanosti

Michael Rieper, Beč, arhitekta i kustos internacionalnih izložbi koje istražuju inovativne modele socijalnog stanovanja koji se zasnivaju na jačanju lokalne zajednice.

DISKUSIJE / 15h – 18h

TEMA: Social Chance

Moderator: Glen Weiss, Njujork, umetnički producent i aktivista, odgovoran za uvođenje umetnosti u javnom prostoru Times Square-a

Giulia Fiocca i Lorenzo Romito, Rim, članovi grupe arhitekata i socijalnih aktivista Stalker/ Osservatorio Nomade koji saradjuju na društveno angažovanim projektima koji se bave pitanjima odnosa lokalne zajednice i emigracije u Italiji.

Michael Obrist, Beč, član svetski priznatog petočlanog arhitektoskog studija feld72 koji radi u graničnoj oblasti između arhitekture, primenjenog urbanizma i umetnosti u gradovima širom sveta.

Miguel Rables Duran –Njujork, urbanista i direktor programa Urbanih ekologija na Parsons School of Design, sa velikim internacionalnim iskustvom u koordinaciji transdisciplinarnih projekata u čijem fokusu je građansko angažovanje u rešavanju urbanih konflikta.

JAVNA PREDAVANJA / 19h-21h

Emiliano Gandolfi Miguel Rables Duran, Ibiza, Njujork, urbanisti osnivači studija Cohbitation Strategies, koji istražuje innovativne oblike društvene kooperacije u transformaciji gradova u svetu.

Todd Rouhe, Njujork i Lars Fischer, Brisel, arhitekti i osnivači nagrađivanog arhitektonskog studija Common Room koja se bavi istraživanjima odnosa gradskih prostora i novih oblika društvenosti u SAD I EU.

ČETVRTAK, 31.05.

DISKUSIJE / 11h – 14h

TEMA: PopUps

Moderator: Marc Armengaud, Pariz, filozof i osnivač studija AWP za teritorijalnu rekonfiguracju koji se bavi razvojem dokumentarno-fiktivnih strategija za koordinaciju nestalnosti, pokretljivosti, interaktivnosti i gradskih predela.

Ana Miljački, Boston, arhitekta i profesor na MIT, istražuje individualne artefakte i aktivnosti u kompleksnim urbanim sistemima koji imaju uticaj na razvijanje kolektivnih kuturnih obrazaca.

James Stodges, SAD, arhitekta, sa privremenim boravkom u Prištini, radi društveno ogodvorne i ekološki održive intervencije u zapuštenim gradskim prostorima, dobitnik prve nagrade na konkursu Mikser festivala za Urban Bundle.

Mathias Armengaud, Pariz, arhitekta i osnivač studija AWP za teritorijalnu rekonfiguraciju koji trenutno istražuje alternativne urbane strategije za transformaciju podzemnih sistema velikih gradova.

Moderator: Piet Vollaard, Roterdam, Piet Vollaard, Roterdam, arhitekta i medijator, direktor najvažnijeg holandskog web portala ArchiNed i dugogodišnji glavni urednik holandsog arhitektonskog vodiča.

DISKUSIJE / 15h – 18h

TEMA: Projects for Savamala

Moderator: Maja Lalic, Beograd, arhitekta, osnivač i predsednik Mikser festivala

Tim Reinets, Cirih, urbanista i predavač na ETH koji isitražuje savremene procese urbanizacije koji se tiču odnosa gradova i kreativnih industrija. U saradnji sa Goethe Institutom u Beogradu radi na razboju Urbanog Inkubatora u Savamali.

Povezana vest:  Jovan Kolundžija počasni gost festivala u Trstu

Ivan Kucina, Beograd, arhitekta i profesor, koji se bavi istraživanjima neformalnih procesa transformacije gradova i razvojnim strategijama koje se zasnivaju na jačanju društvene razmene, autor programa urbanih transformacija Mikser festival.

Ljubo Georgiev, Roterdam, arhiteka, osnivač studija De-Ge i autor projekta Failed Architecture koji istražuje zapuštene teritorije gardova, trenutna se bavi istraživanjem prostornog identiteta Savamale

JAVNA PREDAVANJA / 19h-21h

Marc Armengaud, Pariz, filozof i osnivač studija AWP za teritorijalnu rekonfiguracju koji se bavi razvojem dokumentarno-fiktivnih strategija za koordinaciju nestalnosti, pokretljivosti, interaktivnosti i gradskih predela. Na predavnju će govoriti o Beogradu kao dokumentarn fiktivnom polju za intervencije u urbanom prostoru.

Lars Hoglund, Stokhom i Benjamin Levy, Pariz, arhitekti i predavači, autori patenta Butong, transparentne betonske obloge koja nadograđuje zapuštene objekte dajući im novu poetičnu dimenziju.

PETAK, 1.06.

DISKUSIJE / 11h – 14h

TEMA: Common Spaces

Bostjan Bugaric, Ljubljana, arhitekta i aktivista koji radi na projektima regeneracije javnih prostora lokalnih zajednica na periferiji gradova.

Stefan Ghenciulescu, Bukurešt, arhitekta, profesor, glavni urednik najvažnijeg rumunskog arhitektonskog časopisa Zeppelin i medijator projekata za javne prostore lokalnih zajednice i regeneraciju socijalističkog modela stanovanja

Sarah Chaplin, London, arhitekta i istraživač, radi na projektima planiranja za lokalne zajednice i obuci investitora koji se bave inovativnim socijalno održivim razvojem gradova.

DISKUSIJE / 15h – 18h

TEMA: Art and the City / 01.06, 15h – 18h

Moderator: Dušica Dražić, Beograd, umetnik, autor izložbe i izvršni direktor Mikser festivala

Lydia Matthews, Njujork, profesor na Parsons School of Design i kustos koji istražuje socijalno orijentisanu kustosku praksu koja ima za cilj uvećanje kapaciteta za kuturnu interakciju lokalne zajednice

Zorka Wollny, Sczeczin,umetnik koji u svojim radovima otriva velike potencijale odnosa intimnosti ljudskog tela i konflikata u javnim prostorima grada

Nicolas Whybrow, Leeds, profesor i teoretičar, istražuje ulogu umetničkog performansa kao pokretača društvene razmene u javnom životu grada.

JAVNA PREDAVANJA / 19h-21h

SIMKA, Stokholm, umetnička grupa koju čine Simon Häggblom i Karin Lind koji zajednički istražuju mogućnosti umetničke reinterpretacije fenomena svakodnevice.

Ana Ulfrstrand, Stokholm, etnolog i direktor odeljenja za dokumentaciju Gradskog muzeja u Stokholmu, istražuje urbanu memoriju lokalnih zajednica kroz razgovore i fotografije.

Moderator: Helene Larsson, Stokholm, etnolog i ataše za kuturu Švedske ambasade u Beograd.