picaso izlozba

Pikaso bez Pikasa u Dajhtorhaleu

Povodom 25 godina hamburške „Dajhtorhale“, najvećeg evropskog centra za savremenu umetnost u tom gradu otvorena je izložba „Pikaso u modernoj umetnosti“, piše Dojče vele.
Specifično na toj postavci je to što na postavci nema ni jednog dela čuvenog španskog umetnika Pabla Piksa, ali se na njoj može može videti oko 200 radova 90 svetskih umetnika koji su oca umetnosti 20. veka oponašali, koristili kao izvor inspiracije ili pak pokušavali da prevaziđu.
Na izložbi se, na primer, može videti kako je poznata Pikasova slika „Gernika“ inspirisala umetnika Tomasa Zipa 2008. godine, a prvi put su prikazani primeri uticaja tog umetnika na posleratnu nemačku umetnost.
Radovima A.R. Penka, Georga Bazelica i Karla Ota Geca prikazan je Pikasov uticaj kako na umetnike nekadašnje Istočne tako i Zapadne Nemačke.
Izložba osvetljava i veliku fascinaciju najpoznatijih savremenih umetnika Pikasovim delima koji je izazivao čuđenje, bivao slavljen, pomno studiran i kopiran. Predstavljao je kako izazov tako i podsticaj.
U današnje vreme skoro da nijedan umetnik 20. veka ne uživa toliku pažnju kulturne javnosti kao što je to Pikaso. Izložbe njegovih dela širom sveta privlače milione posetilaca.
Mnogi eksponati koji su predstavljeni na izložbi pozajmljeni su iz velikih muzejski kuća, poput Tejt Moderna iz Londona i Centra Pompidu u Parizu.
Izložba je fokusirana na poslednjih 50 godina umetničkog stvaralaštva, ali izložena su i nova, samo za tu postavku urađena dela umetnika Tomasa Huseaga, umetničke grupe Gelitin, Roberta Longa ili Džona Stezakera.
Svi umetnici čija su dela odabrana imaju nešto zajedničko: želju da odmere snage sa Pikasom, sa njegovim borbenim i poetskim genijem i upravo se tu pokazuje koliki je bio njegov uticaj u umetničkom svetu i koliko je još uvek jak.
„Dajhtorhale“ u Hamburgu je do 1984. služila kao trgovačka hala. Promena namene proslavljena je 9. novembra 1989. i danas je jedan od najvećih izložbenih prostora moderne umetnosti u Evropi.
Izložbom „Pikaso i moderna umetnost“ proslavlja jubilej – 25. godišnjicu postojanja, a može se pogledati do 12. jula.

Povezana vest:  Triler koji nanosi opekotine: "Polje Meduza" Ota Oltvanjija u prodaji od 18. oktobra

PHOTO: Quim Llenas/Getty Images Entertainment