za drustvo u cosku

Životne priče osam legendarnih pevača kafanske boemije

U ambijentu primerenom temi knjige, boemskoj kafani Skadarlije „Tri šešira“, danas je Čarobna knjiga promovisala knjigu Aleksandra Gajovića „Za društvo u ćošku“ u kojoj su obrađene životne priče osmoro legendi kafanske narodne muzike.
Gajović je odabrao da izdvoji Tomu Zdravkovića, Šabana Šaulića, Predraga Živkovića Tozovca, Boru Spužića Kvaku, Lepu Lukić, Šabana Bajramovića, Predraga Cuneta Gojkovića, Zvonka Bogdana i Silvanu Armenulić.
Prema rečima domaćina i izdavača Borislava Pantića ovu knjigu je „poručio“ od Gajovića pošto smatra da je veoma dobro upućen u materiju i da će odabrati najbolje među izvođačima narodnih pesama koji su ponikli u kafanama.
On je tražio da to budu izvođači čije su ploče doživljavale milionske tiraže u čitavoj Jugoslaviji jer će tako najverovatnije biti prepoznati i od čitalaca koji će poželeti da saznaju detalje i anegdote o njihovom zivotu.
Gajović je kazao da je za njega to bio u suštini težak zadatak zato što je on vatreni poklonik rokenrola ali da je kao svaki posetilac kafana znao i neke pevače narodne muzike.
On je rekao da je želeo da u svoju knjigu uvrsti one koji su došli u Beograd iz provincije, nastupajući u početku često i po drumskim kafanama i njegova lista je bila mnogo duža ali se na kraju opredelio za ovih osmoro.
Prema njegovom mišljenju većina posetilaca kafana, bez obzira kojoj generaciji pripadaju, zna nešto, a misli da zna sve, o osmoro odabranih i zato je bilo teško da se pronađu detalji koji su uglavnom nepoznati.
Pantić je objasnio da je odabrao Gajovića zato što ga ceni kao iskusnog novinara koji piše veoma dobrim stilom i da je zato prepustio njemu da načini izbor iako se sada pokazalo da je četvoro već umrlo a četvoro je još živo.
Vladimir Đurić Đura, frontmen benda „Đura i mornari“ je rekao da je ovo prava holivudska priča od siromaštva do bogatstva i slave i da je on želeo da ovu priču objavi u „Blicu“ ali ga je Čarobna knjiga pretekla.
Gajović je u ovoj selekciji izdvojio kao najbolje Cuneta Gojkovića i Tomu Zdravkovića a današnjoj promociji su prisustvovali Cunetova ćerka Katarina Gojković i Tomin brat Novica Zdravković.
Autor knjige je skromno ocenio da nije napisao veliko literarno delo ali veruje da je dovoljno zabavno i u izvesnoj meri dokument jednog vremena koje je bilo lepše od ovoga danas, barem kada se radi o kafanskoj muzici.
Za njega je veoma tužno što su neki od ovih koji su već preminuli poslednje godine života proveli u bedi, pokazujući kako je slava veoma prolazna.

Povezana vest:  30. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica od 17. do 22. septembra