U utorak, 7. marta u 19 časova, u Bioskopu Balkan biće otvorena izložba „Slobodan let: Maga Magazinović, kroz vremensku i prostornu disperziju“. U fokusu ovog transmedijskog projekta je ličnost Mage Magazinović (1882-1968), reformatorke, teoretičarke umetničke igre, filozofkinje, aktivistkinje i feministkinje, koreografkinje, osnivačice Škole za ritmiku i plastiku.

Autorka izložbe koju organizuje Fondacija Saša Marčeta je Gordana Kaljalović, a koautorka je Branka Pavlović. Izložbu je podržala Rekonstrukcija Ženski Fond (RŽF) u okviru programa Specijalni fokus, i Kino radionica, koja je producirala snimanje i postprodukciju video materijala.

Magin život, rad i aktivizam na ovoj izložbi biće interpretirani putem video i skulpturalnih instalacija, stvaranjem vizuelnog i zvučnog ambijenta u kom  se odvija narativ o Magi, kao i performativnim segmentom i  radionicom. Integrisanjem citata, fotografija i arhivske građe  u vizuelne celine, ova izložba nastoji da uspostavi dijalog prošlosti i sadašnjosti, virtuelnog i stvarnog, trajnog i prolaznog,  kao i da predstavi kulturni transfer Beograd-Berlin i Balkan -Evropa.

Povezana vest:  Iznenađujuće drugačiji triler „Ubijaj pažljivo“ uskoro u prodaji

U prvoj polovini 20. veka u patrijarhalnoj Srbiji, Maga Magazinović se borila protiv konvencionalnih stereotipa o ženi i njenoj poziciji u društvu, zalažući se za slobodnu i emancipovanu  ženu, kao i za značaj fizičke kulture za formiranje celovite ličnosti i njen odnos prema okruženju.  U vremenu u kome je živela predstavljala je izuzetnu figuru po obrazovanju, koja se izdvajala svojim stavovima, vizijom i aktivnošću.

Magino delovanje, njene osobene i savremene ideje, iskazivali su se na više planova. Kao borcu za savremenu, obrazovanu, oslobođenu ženu, kao teoretičarki igre i koreografkinji, za nju je igra instrument ljudskog opštenja. Bila je prva žena novinar, filozof, utemeljivač moderne igre kojom se preko telesne ekspresije iskazuje ličnost, a takođe je transponovala i stilizovala narodnu igru. Smatrala je da je za celovitu ličnost bitan odnos i ravnoteža fizičkog i duhovnog. Aktuelnost njene misli i avangardnost stavova otvarali su puteve i širili vidike ka novom i drugačijem svetu.

Povezana vest:  Poklon za kuvare!

Pored izložbe, 11. i 12. marta biće održana i plesna radionica „Matine sa Magom“ koju će voditi Milica Tančić uz podršku Mariane Hilgert iz Berlina. Glavni fokus radionice biće pojedinačno istraživanje tri glavne komponente plesa TELO – VREME – PROSTOR korišćenjem različitih metoda iz umetničke prakse Milice Tančić, savremene plesačice i koreografkinje u ovom projektu, kroz koje upliće istraživanje i refleksiju o celokupnom radu, tekstovima, ličnosti, principima, značaju i samoj metodici plesa Mage Magazinović. Rezultat zajedničkog rada biće kratki performans koji će biti snimljen i postavljen kao deo izložbe. Radionica je besplatna i otvorena za sve zainteresovane osobe od 18 do 98 godina, bez obzira na plesno iskustvo, a prijave se mogu izvršiti na linku https://rb.gy/eiwgcu

Povezana vest:  Humanost pre svega!

Foto: Max von Mathiessen