hocu i ja da budem prva vv

„Hoću i ja da budem prva“ – novi naslov Kreativnog centra

Izdavačka kuća Kreativni centar, specijalizovana za izdanja za decu, objavila je nedavno roman „Hoću i ja da budem prva“ nemačke autorke Berine Obreht.
Roman „Hoću i ja da budem prva“ 50. je roman u ediciji „Svet je jedan“ koja je namenjena deci uzrasta od 9 do 12 godina.
U kratkim, tematski veoma zanimljivim romanima iz ove edicije razmatraju se problemi mladih i ponekad težak iskorak iz detinjstva u svet odraslih. Poznati pisci za decu i mlade iz različitih krajeva sveta s mnogo razumevanja pišu o junacima koji na putu sazrevanja otkrivaju sebe, suočavaju se sa svetom, raznovrsnim sredinama i bore se za sopstveni identitet.
U romanu Obrehtove, Hana ima uspešnu stariju sestru Valeriju i više od svega želi da i sama jednom bude u nečemu prva. I ona i njena sestra opčinjene su televizijskim šou-programima i žele da se pojave u nekom od njih. Pada i opklada, a dobiće je ona koja se prva pojavi na televiziji. Čini se da Valerija opet ima više sreće. Ali se onda desilo nešto što niko nije očekivao?
Betina Obreht rođena je 1964. godine u Lerahu, gradu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Studirala je španski i engleski jezik. Pored toga što piše knjige za decu i mlade, bavi se i prevođenjem.
Teme koje je interesuju jesu deca, drugarstvo, ali i razvod roditelja, sukob između dece i roditelja? Za sebe tvrdi samo da je dobar posmatrač i da zato uspeva da pronađe ono što je deci zanimljivo i blisko.
U knjizi se prepliću smešne i manje smešne epizode i upravo se tim, manje smešnim, ponekad i gorkim epizodama, ubedljivo pokazuje kako se u osnovi sjajnih televizijskih programa koji otkrivaju talente i promovišu nove zvezde skriva nemilosrdno nastojanje da se površna publika zabavi i uveseli po svaku cenu. Pa i po cenu toga da istina bude izvitoperena, da nečija osećanja budu povređena, da drage osobe budu izvrgnute ruglu i da učesnici požele da promene mesto boravka – ne sam grad, već čak i zemlju, kaže urednica knjige Natalija Panić.
„Tamo gde se visoko vrednuju anoreksične igračice i pevačice i oni koji su prvi jer su poznati iz bilo kog besmislenog razloga, ovakva knjiga je pravi dragulj. Na duhovit i topao način ona govori o tome kako je svako od nas posebna i vredna osoba, sa samo svojim sposobnostima, interesovanjima i vrednostima, kao i o tome kako možemo biti prvi na pravi, istinski način ako u sebi prepoznamo i razvijemo to svoje. Onda nećemo imati potrebu da se identifikujemo sa pogrešnim uzorima“, dodala je Panić.

Povezana vest:  Enterijeri budućnosti u KomBank Art holu