Dani Vajferta vizual„Dani Vajferta“ u Pančevu sredinom juna

U Pančevu će 12. i 13. juna, pod sloganom „Mesto odakle je sve počelo“, biti održana nova gradska manifestacija „Dani Vajferta“. Namera organizatora, Turističke organizacije Pančeva, je da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali grada Pančeva.
Život Đorđa Vajferta, industrijalca, prvog guvernera Narodne banke, ktitora, poštovaoca umetnosti i kolekcionara, dobrotvora, zaštitnika dece, žena i siromašnih, neiscrpan je izvor inspiracije za turistički obilazak Pančeva.
Na toj ideji počivaju napori Turističke organizacije da se u okviru jedne manifestacije i više različitih programskih sadržaja javnost upozna sa bogatim industrijskim i kulturnim nasleđem Pančeva i znamenitim ličnostima koje su u njemu rođene ili živele.
Putovanjem kroz život i zaostavštinu Đorđa Vajferta, od njegovog rođenja i detinjstva pa sve do poslednjih dana i smrti (1850-1937), u Pančevu će 12. i 13. juna nakratko oživeti davno zaboravljeno vreme pionirskih poduhvata.
To se odnosi na prve domaće pivare poznate i u Evropi, rudarske radova o kojima se pričalo i van naših granica, prve bankarske transakcije, značajna ulaganja u umetnost i nauku, i što je najvažnije, nesebična dobročinstava.
Afirmisanjem vrednosti koje je Đorđe Vajfert negovao manifestacija „Dani Vajferta“ ima za cilj da ponovo uspostavi duh zajedništva, po kome su građani Pančeva bili prepoznatljivi kroz istoriju.
Manifestacija „Dani Vajferta“ počinje raznovrsnim pratećim programskim aktivnostima već sredinom maja, dok će se centralne aktivnosti održati u srcu starog gradskog jezgra, 12. i 13. juna.
Program je podeljen u nekoliko segmenata – turistički, kulturno-umetnički (koncerti, izložbe, projekcije filmova, predavanja) i segment posvećen privrednicima (stručni skupovi, sajam starih zanata).
Organizator manifestacije je Turistička organizacija Pančeva, pod pokroviteljstvom grada Pančeva.

Povezana vest:  Multimedijalni spektakl otvara treći Kaleidoskop kulture