japanska cetvrtTriler u „Japanskoj četvrti“

Posle brojnih knjiga i filmova čija se radnja događa u kineskoj četvrti na Zapadnoj obali SAD, sada smo od „Evro-Đuntija“ dobili triler Barija Lanseta „Japanska četvrt“.
Lansetu ovo jeste debitantski roman ali barem je odličan poznavalac Japana gde je radio u jednoj od izdavačkih kuća četvrt veka na objavljivanju knjiga iz različitih oblasti ali najviše onih posvećenih japanskoj kulturi.
NJegovo divljenje prema japanskoj civilizaciji i Japancima se drastično promenilo kada je dobio poziv da dođe na „dobrovoljni razgovor“ u policijsku stanicu u Tokiju koji je trajao više od tri sata a ispostavilo se da se radi o minornom prekršaju a ne teškom krivičnom delu.
Taj boravak u policiji ga je inspirisao da se opredeli da napiše roman čija bi se radnja odvijala na relaciji Amerika – Japan i tako je nastala „Japanska četvrt“ koja je postala internacionlani hit a poklonici ovog žanra dobili su novog junaka u liku Džima Brodija, vrsnog znalca japanske kulture.
Brodi je antikvar u San Francisku i jedne noći ga budi telefonski poziv prijatelja koji radi u policiji i kome treba pomoć da reši ubistvo cele petočlane porodice u Japanskoj četvrti toga grada.
Amerikanac, rođen i odrrastao u Japanu, Brodi je svojevremeno uspešno priskakao u pomoć lokalnoj policiji ako se radilo o nekom zločinu u koji su bili umešani belci. Uz to, njegov otac je vlasnik detektivske agencije u Tokiju a sin je zvanični suvlasnik koji ima dozvolu da radi kao detektiv.
Pošto nema nikakvih tragova koji bi pomogli da se reši ubistvo u Japanskoj četvrti, Brodi shvata da rešenje treba tražiti u Japanu i tako odlazi u Tokio gde pomoću doušnika traga za poručiocima ubistva.
Autor veoma vešto, uz puno neočekivanih obrta, postepeno ide do veoma uticajnih ljudi iz vrhova vlasti a uz put raste gomila ubijenih, dolazi do otmice njegove ćerke (inače je udovac), diže se veo sa jedne dobro organizovane kriminalne organizacije koja ima pipke i po inostranstvu pa i Bordi jedva ostaje živ.
Roman je prava poslastica za poklonike detektivskog žanra a uz to se dobija i dobra porcija znanja o japanskom mentalitetu koji je nama veoma stran.

Povezana vest:  Festival poezije i knjige Trgni se! od 15. do 21. maja