Predstavljena knjiga Najbolje vinarije ex-YU PC Dalibor Danilovic 5Predstavljena knjiga „Najbolje vinarije ex-YU“

Knjiga „Najbolje vinarije ex-Yu“ predstavljena je u petak, 17. aprila, u Supermarket Concept Store-u. Reč je o jedinstvenom regionalnom projektu, u kome je tim magazina „Wine Style“ prikazao selekciju najboljih vinarija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, sa idejom da prikaže bogatstvo ovdašnje vinske scene.
Ova luksuzna publikacija se sastoji od priča o izabranim vinarijama, propraćenih sa gotovo 200 ekskluzivnih fotografija koje dočaravaju raznovrsni kolorit i specifičnosti vinskog sveta sa ovih prostora. Knjiga sadrži i intervjue sa vlasnicima vinarija i proizvođačima, kao i stručne opise najboljih vina.
„U odnosu na prethodno izdanje, u ovih pet godina primetan je ogroman pomak u smislu kvaliteta vina. Region bivše Jugoslavije karakteriše izuzetno široka lepeza stilova vina, što ga čini prilično atraktivnim. Takođe, sve veća pažnja poklanja se lokalnim sortama, što je u današnjim uslovima na globalnom tržištu veliki adut“, rekao je Milorad Cilić, jedan od najkompetentnijih enologa i autor stručnih opisa vina u knjizi.
O publikaciji je govorio i Aleksandar Duković, urednik i jedan od autora: „Publikacija „Najbolje vinarije ex-YU“ nije rezultat nikakve ideologije, politike ili emocija, već čiste logike i tržišnog pristupa. Činjenica je da mnogi proizvođači vina iz svake od ovih šest zemalja gravitiraju ka tržištima u okruženju i zato ovaj region možemo da posmatramo kao jedno zajedničko tržište. Ovaj projekat je naročito važan u smislu promocije prostora bivše Jugoslavije kao značajnog vinskog regiona u svetskim okvirima, a najlakši način da se svaka od ovih zemalja pozicionira kao ozbiljan igrač, jeste upravo zajednički nastup“.
Knjiga „Najbolje vinarije ex-YU“ predstavljena je uz prisustvo brojnih vinara iz regiona, čije su vinarije predstavljene u knjizi, a među kojima su: Božidar Aleksandrović (vinarija Aleksandrović, Topola, Srbija), Mato Violić (Matuško vinarija, Pelješac, Hrvatska), Andro Tomić (Vinarija Tomić, Hvar, Hrvatska), Stojan Ščurek (Vinarija Ščurek, Goriška brda, Slovenija).
Knjiga je dostupna u svim Laguninim knjižarama, kao i u Supermarket Concept Storeu (Višnjićeva 10, Beograd).

Povezana vest:  "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića u prodaji od 15. juna