Milica Ilic i Jelena Popovic fotoVEČE PREMIJERA – klavirski duo „VREME JE!“ u Guarneriusu

Višestruko nagrađivane mlade pijanistkinje MILICA ILIĆ i JELENA POPOVIĆ, dobro poznate publici kao solistkinje i kamerni muzičari, po prvi put će u subotu, 25. aprila 2015. (20h) u Centru lepih umetnosti Guarnerius nastupiti kao duo, kome su dale naziv »VREME JE!«, a ideja za ovaj projekat došla je iz njihove težnje za kvalitetnim predstavlјanjem i popularizacijom savremene muzike.
Sve kompozicije koje će se naći na programu koncerta, su pisane upravo za ovu priliku i do sada nikada nisu izvođene, tako da ćemo po prvi put čuti dela mladih kompozitora Bojana Stankovića, Uroša Ignjatovića, Aftaba Darvišija, Kristijana Čamuna, a među autorima je i Milica Ilić.
Dve pijanistkinje do sada nisu sarađivale, ali obe imaju veliko iskustvo u oblasti kamernog muziciranja I izvođenja savremene muzike. Koncert u Beogradu planiran je kao prvi u nizu nastupa koje ovaj duo planira da organizuje, kako u Srbiji tako i u Belgiji i Holandiji (gde se Milica i Jelena trenutno usavršavaju), što je i izuzetna prilika da se dela naših kompozitora prikažu i van granica naše zemlјe.
Kako duo navodi, tema koja povezuje sva dela koja će biti izvedena, je vokalna muzika u najširem smislu. Vokalna muzika je kroz istoriju često bila tema i inspiracija u mnogim instrumentalnim delima i imala je veliku popularnost mеđu publikоm, ali je ova tradicija danas gotovo potpuno zamrla. Kreativnom timu ovog projekta se učinilo veoma zanimlјivim i izazovnim da ovaj pristup pokušaju da ponovo ožive u kontekstu raznovrsnih novih kompozicionih stilova i tehnika.
„Vokalna muzika je oduvek predstavlјala najkomunikativniji muzički žanr, što je logično jer koristi reč kao izražajno sredstvo i lјudski glas kao instrument. Pretakanje vokalne muzike u instrumentalnu, korišćenim instrumentima donekle poklanja kvalitete vokalne muzike. Melodije koje se koriste su „pevlјivije“, slike koje muzika kreira konkretnije i detalјnije jer su jasno objašnjene u tekstu izvornog dela. Sa druge strane instrumentalna muzika, a naročito ona pisana za klavir ima potencijala da bude izuzetno slojevita i kompleksna. Kombinacija ovih dveju komponenata predstavlјa inspirativan i izazovan teren kako za kompozitore tako i za izvođače“ – ističu autorke projekta.
MILICA ILIĆ (Beograd, 1985) završila je studije klavira u klasi prof. Dejana Stošića na FMU u Beogradu, specijalističke studije kamerne muzike završila je u klasi prof. Jasne Tucović, a doktorirala je u klasi prof. Zorice Ćetković. Trenutno je student na Flandrijskom Operskom studiju u Gentu (Belgija). Od 2011. godine angažovana je kao umetnički saradnik Katedre za solo-pevanje FMU-a. Pored klavira, Milica se bavi aranžiranjem i kompozicijom. Među brojnim projektima, aranžirala je i pisala za dečiju predstavu „Pepeljugin san“ izvedenu u Flandrijskoj operi u Gentu, a autor je i niza pesama izvedenih od strane „Dodo kvarteta“ u kome se pojavljuje i kao pevačica. Njena opera (A)Mantis religiosa imaće svoju premijeru u Gentu maja 2015.
JELENA POPOVIĆ (Pančevo, 1985) diplоmirala je klavir na FMU u Beоgradu, kaо student prоf. Deјana Stоšića, završila je BA studije klavira na Kоnzervatоriјumu u Amsterdamu, master studije na Konzervatorijumu u Utrehtu, a trenutnо pоhađa treću godinu kursa „Savremena muzika krоz nezapadne tehnike“ na Kоnzervatоriјumu u Amsterdamu. Izuzetno је аktivna u prоmоvisаnju sаvrеmеnе muzikе i mladih kompozitora, sa kojima sarađuje na mnogim projektima. Učestvоvala je na brojnim festivalima, kоncertima, takmičenjima, kaо sоlista i kaо kamerni muzičar.

Povezana vest:  Rasprodate karte za balet "Krcko Oraščić" - Ukrajinci prvi put u Beogradu