dom omladine zuti logoTribina o stripu i književnosti u Domu omladine
 
Tribina „Među oblačićima – strip i književnost“ na kojoj će govoriti filmski i strip scenarista Đorđe Milosavljević i strip autor i reditelj Aleksa Gajić biće održana sutra u Domu omladine Beograda.
Često osporavan, tretiran kao klinačka razbibriga ili palp, strip je godinama mukotrpno krčio put do konačnog imenovanja u „devetu umetnost“. Od svojih početaka, strip je nosio oreol vizuelne književnosti.
Danas, neki od najznačajnijih književnih i filmskih stvaralaca i muzičara crpe inspiraciju i energiju upravo iz stripa, koji se legitimno izučava na umetničkim školama.
Tribina „Među oblačićima – strip i književnost“ je zamišljena, pre svega, kao debatni klub uz aktivno učešće publike.
Tada će biti dati odgovori na pitanja: da li strip ima književnu vrednost, kada „oblačići“ postaju književnost, na koji način se književno delo adaptira u strip, koja je razlika između američkog stripa, francuske grafičke novele i japanske mange i gde smo tu mi, gde je veza stripa, filma i književnosti…
Strip figura, ne samo kod nas, već i u svetskim okvirima, autor prvog srpskog dugometražnog animiranog filma, Aleksa Gajić, govoriće o svojim počecima, uzorima i prenosi svoja iskustva o prožimanju teksta i crteža.
Milosavljević se duže od četvrt veka aktivno bavi stripom i prvi je kod nas na predavanjima koje drži na Fakultetu dramskih umetnosti uveo seminar na kojem se izučava dramaturgija stripa.
Prisutni će biti u prilici da se upoznaju i sa najnovijim izdanjima domaće i svetske strip produkcije.
Povezana vest:  Izložba fotografija “Džeztetika” Tatjane Rantaše u Domu omladine Beograda