Maya PlisetskayaFrancuska i Rusija odaju poštu Mali Pliseckoj

Francuska ministarka kulture Fler Pelerin danas je odala poštu ruskoj balerini Maji Pliseckoj, koja je juče umrla u 89 godini, a poslednji pozdrav uputia je i predsednica Saveta ruske federacije Valentina Matvijenko.
„Fler Pelerin odaje počast divi koja je ceo život posvetila baletu“, navedeno je u saopštenju francuske ministarke.
Ona je podsetila da je Plisecka između ostalog sarađivala sa čuvenim Baljšoj teatrom, Pariskom operom, i trupom Balet 20. Veka Morisa Bežara.
„Ona je pre svega bila balerina Rolana Petia i Morisa Bežara, koji joj je 2005. godine posvetio ostvarenje ‘Ave Marija'“, napisala je Pelerin.
Poštu Maji Pliseckoj odao je i bivši predsednik administrativnog saveta Pariske opere Pjer Berže, koji je na svom Tviter nalogu poslednji pozdrav uputio „velikoj balerini“.
Predsednica Saveta ruske federacije Valentina Matvijenko je povodom smrti Maje Plisecke poslala telegram saučešća Baljšoj teatru, navodeći da je legendarna balerina dobijala aplauze „miliona ljudi širom sveta“ i da su njene interpretacije postale „pravo koreografsko remek delo“.
Matvijenko je saučešće poslala i suprugu Maje Plisecke, kompozitoru Rodionu Šedrinu (Rodion Shchedrin),njenim prijateljima i porodici.
Maju Plisecku su kritičari smatrali naslednicom legendarne Ane Pavlove.
Njena karijera trajala je 60 godina, a najzapaženije uloge ostvarila je u baletima „Labudovo jezero“ (1947), „Uspavana lepotica“ (1947), „Karmen“, „Don Kihot“ i „Ana Karenjina“.

Povezana vest:  Izložba “Tête-à-tête” od 1.oktobra u UK Parobrod