ViminacijumObilazak Viminacijuma kao deo gradske turističke ponude

 

 

Predstavnici Turističke organizacije Beograda, Sekretarijata za privredu i gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture obišli su danas Viminacijum, rimsko naselje kod Kostolca, i Požarevac. Osnovna namera obilaska je želja TOB-a da se ova mesta uključe u turističku ponudu u okviru jednodnevnih izleta domaćih i stranih gostiju glavnog grada.

 

– Veoma je važno jasno uočiti šta se sve nalazi na udaljenosti od sat i po od Beograda i šta može predstavljati vrednost za njegovu promociju. Ovo je istovremeno i dodatni motiv da više cenimo našu prošlost i smatram da ove lokacije treba da uđu u turističku ponudu Beograda. U ovom slučaju poseta Viminacijumu, sa pogledom unazad od dva milenijuma, i Požarevcu, sa svojim  muzejom i galerijama može predstavljati dobar izbor za svakoga ko posećuje Beograd, a želi da se na par sati odmori od gradske vreve – rekla je Jasna Dimitrijević, direktorka Turističke organizacije Beograda.

Povezana vest:  Prva premijera u BDP-u mjuzikl Budjenje proleća

 

Zoran Milenković, predsednik Upravnog odbora TOB-a, rekao je da se lokalitet Viminacijum nalazi na sat i 15 minuta vožnje od Beograda i da zaslužuje svu potrebnu pažnju. On je izrazio nadu da će uskoro, na svakih 15 dana, početi posebni turistički obilasci ovog lokaliteta. Dejan Stojić, direktor Turističke organizacije Požarevca, kazao je da je za ovaj grad veoma značajna poseta beogradske turističke organizacije i da Požarevac može u turističkom smislu biti dobar partner Beogradu.

Povezana vest:  Prva čitaća proba za predstavu "Bela kafa"

 

Utvrđenje Viminacijum iz 86. godine nove ere dobilo je status grada pod vladavinom imperatora Hadrijana 128. godine, a pod Gordijanom je 240. godine steklo status rimske kolonije. Po procenama ovo mesto je nekada zauzimalo površinu od 450 hektara i imalo 40.000 stanovnika. Danas se mogu posetiti ostaci kuća iz rimskog perioda, a veoma je zanimljiva i nekropola sa oslikanim grobnicama. U sklopu buduće ponude nalaziće se i „Rimska kuća”, objekat koji je predstavio dr Miomir Korać, direktor projekta „Viminacijum”, a koji se gradi po modelu rimskih carskih kuća. Ovaj objekat će se koristiti kao izložbeni, ali i svojevrsni turistički kompleks za smeštaj arheologa iz sveta koji su zainteresovani za posmatranje i iskopavanje artefakata sa ove lokacije.

Povezana vest:  Branko Ćopić - "Vašar u Strmoglavcu" - novo izdanje Kreativnog centra

 

U okviru svoje ponude, Požarevac nudi posetu gradskom muzeju, galeriji Milene Pavlović-Barili, obilazak Gradske kuće i centralnog parka, u kome je podignut prvi spomenik Knezu Mihailu Obrenoviću.