oktobarski_salon_pressVideo radovi na 51. oktobarskom salonu

 

Ovogodišnji 51. oktobarski salon, pod nazivom „Nama prija noć…“ biće održan u kompleksu zgrada Generalštaba, u Resavskoj ulici 40, koja nije korišćena od bombardovanja, i u Kulturnom centru Beograda (KCB), najavila je danas direktorka KCB-a Mia David. Ona je na konferenciji za novinare kazala da je koncept ovogodišnje manifestacije zanimljiv, jer će biti zastupljeni uglavnom video radovi. Mia David je rekla da je selekcija mala, ali da će se predstaviti zvezde savremene umetnosti.

U okviru Salona biće održan i bogat prateći program: biće održane paralelene izložbe dobitnice nagrade KCB-a na 49. Oktobarskom salonu Sigalit Landau iz Izreala u Likovnoj galeriji i Rene Bloka (Nemačka) u Galeriji „Artget“.

Povezana vest:  Madlenianum pozorišnu sezonu počinje obnovom opere Pajaci

Umetnički direktor Salona Juan Puset (Švedska) rekao je da je zgrada budućeg Muzeja grada Beograda (sadašnji Generalštab) adekvatna i da se podudara sa konceptom izložbe koji je kolektivno i lično sećanje, odnosno naš odnos prema istoriji. On je dodao da to zdanje nosi živo sećanje na period bombardovanja, a da svojim izborom umetnika, tj. njihovim radovima, želi da istraži način na koji umetnost može da objasni događaje i da im da smisao. Puset je izrazio nadu da će umetnici pomoći posetiocima Salona da prošire ličnu percepciju stvarnosti i da je bolje razumeju.  On je ovom prilikom predstavio 10 umetnika koji će učestvovati na Salonu: Amar Kannvar (Kanwar) iz Indije, Stiv Mek Kvin (Engleska), Eva Koch (Danska), Aernut Mik (Holandija), Jonas Dahlberg (Švedska), Ana Adamović (Srbija), Harun Farocki (Nemačka), Maja Bajević (Bosna i Hercegovina), William Kentridge (Južna Afrika) i Teresa Hubbard – Alexander Birchler (SAD/Švajcarska). Puset je kazao da će ostale umetnike predstaviti u septembru. Na pitanje novinara zašto je izabrao samo video radove, Puset je kazao da svi umetnici koje je odabrao dele zajedničko interesovanje za ovaj medijum, koji je on nazvao pokretne slike. On smatra da je to najpristupačniji vizuelni medijum koji može da dopre do najšire publike.

Povezana vest:  "Kerini dnevnici" Kendas Bušnel

Predsednik Odbora Oktobarskog salona i zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković rekao je da je 51.oktobarski salon dobio još 4 miliona dinara iz najnovijeg rebalansa, što znači da zajedno sa prethodnih 21 milion, budžet ovogodišnje manifestacije iznosi 25 miliona dinara. Osnivač i pokrovitelj manifestacije, koja će biti održana od 8. oktobra do 21. novembra, jeste Grad Beograd, a organizator KCB.

Povezana vest:  Moćna i zanimljiva čarolija u romanu Mit o vešticama