Nobelovac Peter Handke napisao je skoro stotinu književnih dela različitih žanrova. Nakon romana „Veliki pad“, Laguna objavljuje Handkeov roman iz 1970. godine – „Golmanov strah od penala“. Tema romana je prikaz nekoliko dana života Jozefa Bloha.

Bivši golman Jozef Bloh ostaje sada i bez posla na gradilištu. Luta Bečom, provodi dane odlazeći u bioskop, čitajući novine, telefonirajući… Bez ikakvog jasnog motiva ubija bioskopsku blagajnicu sa kojom je prethodno proveo noć i odlazi autobusom u pogranično područje. Umišlja da ga ljudi prate, špijuniraju, igraju se s njim, čudno se ponašaju, čudne stvari govore… Kao golman pred igračem koji izvodi penal, Bloh u grčevitom strahu pokušava da protumači pokrete protivnika i odbrani udarac.

Povezana vest:  Predstavom "U agoniji" zagrebački HNK 4.juna gostuje u JDP

Handke majstorski opisuje očaj pojedinca, njegovu izgubljenost u savremenom svetu, depresiju i jezu Europe i malograđanske austrijske provincije. Sve nijanse straha pred samim sobom i svojom okolinom razotkrivaju se pred čitaocem kroz Handkeov osobeni stil. A koncentracija na jezik, na odnos jezika i stvarnosti, temeljno je svojstvo Handkeove literature.

Nobelova nagrada za književnost dodeljena je Peteru Handkeu 2019. „zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.“ U kontekstu ovog obrazloženja Golmanov strah od penala jedno je od najreprezentativnijih Handkeovih dela.

Povezana vest:  Ostanite kod kuće sa svojim omiljenim junacima – Grozonom i Prutkom

„Golmanov strah od penala“ sa odličnim pogovorom prevoditeljke Drinke Gojković možete pronaći od četvrtka 5. decembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs