Vinjeta_Noc_Muzeja_2010Manifestacija „Noć muzeja“ 15.maja otvara vrata kulturnih institucija širom Srbije
Bilo da se 15. maja zateknete na jugu, severu, istoku ili zapadu Srbije, bilo da ste mladi ili stari, muško ili žensko, bilo da ste na ulici, trgu ili na pragu neke od brojnih  kulturnih institucija u vašem gradu, imaće isti i neponovljiv ugođaj – a to je da uživate u do sada neviđenim, nepoznatim, nedovoljno istraženim, nadasve zanimljivim, atraktivnim i veselim kulturnim sadržajima.
Na dan kada maj ulazi u svoju drugu polovinu, u periodu od 18-02h, više od 150 kulturnih institucija imaće samo jedan cilj – da stimulišu čula i um, da prenesu emociju i ideju i to podjednako na sve stanovnike Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Šapca, Loznice, Kragujevca, Niša, Bora, Zajačara, Subotice, Požarevca, Aleksandrovca, Jagodine, Užica ali i brojnih drugih gradova.
Samo u jednoj, magičnoj noći, manifestacija „Noć muzeja“ povezaće kulturom više od 40 gradova u Srbiji! Najbogatiji program svojim sugrađanima ponudiće Beograd sa više od 70, Novi Sad sa 40 i Šabac i Valjevo sa 9 izložbenih lokacija.
Saznaćete kako su izgledale i od kojih su se sve materijala pravile lutke kojima su se devojčice i dečaci igrali od 19.veka do danas, sve o tetoviranju još od Maora i Novog Zelanda, kako se prave protetičke i silikonske maske za film, kakvu su ulogu imale žene u umetničkom svetu. Saznajte kakav je nekada bio jezik marketing komunikacije a kakav je danas, šta se i kako Novosađankama nudilo u trgovinskim radnjama, zanatskim radionicama i apotekama u prvoj polovini XX veka, obiđite prvu diskoteku na Balkanu u koju su dolazili Omar Šarif, Marise Berenson i Alen Delon. Upoznajte se sa antičkim grčkim kostimom, ulogom žena u doba socijalizma, životom Marije Karađorđević. Budite među prvima koji su posetili jedan od najomiljenijih kraljičinih kutaka u dvorskom kompleksu. Dođite da vam ispletemo afro kikice!
Za dobru atmosferu i vesele tonove pobrinuće se bendovi „Zemlja gruva“, „Inje“, „Sevdah bejbi“i „Horkestra“.
Sedmu po redu Noć muzeja, u Srbiji podržali su Ministarstvo kulture i gradske skupštine gradova koji su se u magičnoj noći pridružili manifestaciji. Svoju društvenu odgovornost i ove godine, četvrti put za redom, pokazao je Telekom Srbije kao generalni sponzor i partner manifestacije Noć muzeja.
Manifestaciju Noć muzeja prošle godine podržalo je  41 grada  a ulicama, trgovima i izložbenim prostorima  prodefilovalo je više od pola miliona posetilaca. Iz godine u godinu Noć muzeja obara rekorde pa ćemo i ove godine imati za cilj da budemo masovniji nego što smo to bili do sada.
Povezana vest:  Uspomene kraljice Natalije Obrenović u knjizi „Ruža i trnje" od srede u prodaji