012 ORF Radio-Symphonieorchester Wien c ORF Thomas Ramstorfer
Wien Modern 2015: Festival savremene muzike
 
Od 5. do 28. novembra Beč će 28. put postati centar savremene muzike. „Wien Modern“, najveći austrijski festival savremene muzike, održaće se na 17 lokacija sa više od 50 manifestacija. Ovogodišnje izdanje festivala je u znaku popa, pesme i glasa i bavi se raznovrsnim vezama i uzajamnim impulsima savremene muzike i pop kulture.
Na festivalu se pored muzike mogu videti muzičko pozorište, performansi, simpozijumi i žurke. Otvaranje u bečkoj Koncertnoj kući posevećeno je velikanu savremene muzike Pjeru Buleu povodom njegovog 90. rođendana, te će simfonijski orkestar Radio-televizije Austrije izvesti njegovo delo pod nazivom „Pli selon pli“.
 
Na festivalu se austrijske umetnice Elektrik Indigo, Pia Palme i venecuelanski umetnik Horhe Sančes-Ćiong bave fenomenologijom popa, temama specifičnim za pop i tekstovima pop-hitova što predstavlja i polazne tačke za premijerne nastupe ova tri izvođača. Posrednik između savremene muzike i avangardne pop muzike je glas, što će pokazati austrijska umetnica Eva Rajter u svojim „Figurama Lihtenberga“.
 
Festival savremene muzike u ponudi ima i scenske premijere. Ove godine italijanska umetnica Manuela Kerer i Meksikanac Arturo Fuentes se predstavljaju zajedničkim premijernim izvođenjem satiričnog muzičkog pozorišta pod nazivom „Whatever Works“ u bečkom pozorištu Rabenhof. Ovaj komad govori o tome kako se pomoć u katastrofalnim situacijama može preformulisati u pomoć sopstvenoj karijeri.
Novina na ovogodišnjem izdanju festivala „Wien Modern“ jeste dnevna soba u kafeu Hojmarkt koji je dugogodišnji pratilac festivala. Zbog toga je ove godine po prvi put ovaj kafe zvanično boravište u kome posetioci mogu u posebnoj atmosferi da reflektuju ono što su čuli i da provode večeri u prijatnom ambijentu.
 
Informacije o ulaznicama i programu mogu se naći na sajtu www.wienmodern.at.
 
PHOTO: ORF/Thomas Ramstorfer
 
 
 
 
Povezana vest:  "Istina o večnosti" roman za tinejdžerke i mlade žene