pohod po novu olimpijsku vizu Jasna SekaricU Beogradu 2011. dva puta strelci gađaju za olimpijske vize za London 2012!

 

Beograd će u 2011. dva puta biti domaćin velikih takmičenja na kojima će evropski i svetski strelci boriti za olimpijske vize za London 2011.

Prvo će se od 31. jula do 14. vagusta u Kovilovu održati Šampionat Evrope MK oružjem i u gađanju glinenih golubova, a potom od 27. avgusta do 5. septembra i Svetski šampionat u gađanju glinenih golubova- trap, skit i dubl trap!

U sedištu Međunarodne federacije sportskog streljaštva (ISSF) u Minhenu određen je i broj olimpijskih viza po disciplinama na takmičenjima u 2010. i 2011. za strelce iz Evrope.  Međutim, kako je rekao stručni saradnik u Streljačkom savezu Srbije Goran Maksimović, Evropska streljačka konfederacija (ESK) predložiće ISSF da se u 2011. vize za London ne dele na Šampionatu Evrope vazdušnim oružjem u Breši u Italiji od 1. do 7. marta, već da se ostave za Šampionat Evrope u februaru 2012. kada će biti jasnije koliko drugi kontinenti imaju olimpijskih viza sa svojih  šampionata i da tako, eventualno, Evropa, kao najrazvijenija u streljaštvu, dobije više mesta za svoje strelce.

Povezana vest:  Prvo kolo Kupa Srbije test za predolimpijski turnir u Londonu

U Londonu će gađati ukupno 390 strelaca. Kroz kvalifikacije plasiraće se 357, tripartitna komisija ima pravo da podeli 24 vize, a devet dobija zemlja domaćin. Svaki nacionalni olimpijski komitet (NOK) može da ima samo dva strelca po disciplini, maksimalno u disciplinama puška i pištolj i glineni golubovi – 28. Vlasnik olimpijske vize je NOK, a ne strelac.

Vize će se u 2010. vaditi na Šampionatu sveta u Minhenu (ukupno 69) od 29. jula do 11. avgusta i to – muškarci: MK puška trostav – 5 viza, MK puška 60 ležeći – 5 viza, vazdušna puška – 5, MK pištolj – 4, vazdušni pištolj  – 6, žene: MK puška 3 puta 20 metaka – 5, vazdušna puška – 6, vazdušni pištolj – 6, MK pištolj – 6.

Povezana vest:  Sastav selekcije Srbije za Svetski kup u Beogradu od 26. juna do 4. jula

Na Šampionatu Evrope 2011. u Beogradu,  podeliće se vize i to po ovom prinicpu – muškarci: MK puška 3 puta 40 – 4 vize, MK puška 60 ležeći – 3, vazdušna puška – 4, MK pištolj – 3, vazdušni pištolj – 4, žene: MK puška 3 puta 20 metaka – 4, vazdušna puška – 4, vazdušni pištolj – 4, MK pištolj – 3. Naravno ako je strelac već osvojio vizu u Minhenu ili na svetskim kupovima u 2011. ulaznicu za London će dobiti naredni i tako redom. U gađanju glinenih golubova, na EŠ u Beogradu će po petorica takmičara u trapu i skitu i jedan u dubl trapu dobiti vizu za London, dok će samo po jedna takmičarka u trapu i skitu ispuniti normu. I ovde važi pravilo da, ako se neko već izborio za odlazak u London na svetskim kupovima ili na EŠ, ne konkuriše i olimpijac postaje sledeće plasirani strelac…

Povezana vest:  Šegrt i Soboljev šampioni Srbije vojničkom puškom

Određeni su i domaćini svetskih kupova u 2011.  na kojima će prva tri takmičara i takmičarke vazdušnom puškom i vazdušnim pištoljem osvajati vize, a MK oružjem po prva dva. I ovde vredi princip da strelac koji je u Minhenu ispunio normu za London ne konkuriše i da će se plasirati sledeći i tako redom. Organizatori su Sidnej u martu, Čangvon u Koreji u aprilu, Fort Bening (SAD) u maju i Minhen u junu.

Na Šampionatu sveta u Beogradu u gađanju glinenih golubova 2011. samo po jedan takmičar i takmičarka u svakoj discplini osvojiće olimpijsku vizu. Važiće pravilo da strelci koji su već izvadili vize na svetskim kupovima u gađanju glinenih golubova u 2011. (u mart u Konsepsionu u Čileu i Sidneju, u aprilu u Pekingu i u julu u Mariboru) ne konkurišušu za vizu i za London će se plasirati naredni takmičar ili takmičarka. Na svakom svetskom kupu olimpijsku vizu izvadiće po dva takmičara i takmičarke po disciplini- trap, skit i dubl trap za muškarce i trap i skit za žene.