Beogradski-mali-pijac article fullNOĆ MUZEJA UZ PODRŠKU IDEE VRAĆA DUH STARIH VREMENA
Postavka na Zelenom vencu

Zeleni venac važi za jednu od najstarijih pijaca, ne samo u Beogradu, već i na Balkanu. Bogata istorija i jedinstveno arhitektonsko rešenje stavili su ovu lokaciju pod zaštitu države. Sredinom XIX veka na ovom mestu se nalazio pazar, a 1885. godine po odluci Uprave gradske varoši Beograda ta lokacija je postala jedna od sedam fijakerskih stanica u gradu. Danas slovi za jednu od najorganizovanijih pijaca sa bogatom ponudom zbog čega ju je narod prozvao „kraljica pijaca“. Rekonstrukcija, koja je završena 2007. godine, očuvala je autentičan izgled, ali je pijaci obezbedila dodatne sadržaje.
IDEA u okviru društveno odgovorne kampanje „Beograd, grad dobrih IDEA“ tradicionalno daje podršku manifestaciji „Noć muzeja“. Originalna postavka, na Zelenom vencu, koju IDEA podržava i svojim prisutsvom na samom licu mesta, osmišljena je kako bi podsetila sve Beograđane kako su tržnice nekada izgledale i kako bi nas, bar na jedan dan vratila u prošlost i dočarala nam duh starih vremena. Na pijaci će posetioci moći da se svojim očima uvere kako se nekada trgovalo i kakvi su bili običaji, koji se novac koristio, kakva je bila „moda“, kao i šta se najviše kupovalo. Na tezgama iz različitih epoha moći će da se pazari na mericu, na kantar i to ne samo organske poslastice! Advokati i bankari pružaće besplatne pravne i finansijske usluge, a o omiljenim delikatesima moći će da se proćaska sa brojnim poznatim ličnostima.
Osim toga IDEA je posebnu pažnju posvetila aktivnostima u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, Zološkom vrtu grada Beograd i malom pozorištu Duško Radović. Kako bi dala svoj doprinos promociji manifestacije i kako bi obradovala svoje verne potrošače, IDEA je pripremila 4000 karata koje će deliti svim čiji iznos pređe 1500 dinara.
Noć muzeja je najposećenija manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom, ove godine se održava dvanaesti put. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja, čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.
Dođite da zajedno osetimo duh prošlih vremena, kao i da date svoj doprinos humanitarnim akcijama koje će se sprovoditi, a očekuju vas i brojna iznenađenja!

Povezana vest:  Nikon – „Priča o mom gradu", drugo mesto za Tihomira Stojanovića