Almanah-2Basara i Albahari u almanahu „Književna fantastika 2015“

Novi broj almanaha „Književna fantastika“ posvećen srpskoj kratkoj priči i teorijskim radovima u izdanju sajta za promociju fantastične književnosti „Art-Anima“ i izdavačke kuće „Čarobna knjiga“ danas izlazi iz štampe.
Godišnja publikacija koja nudi uvid u aktuelnu srpsku i svetsku produkciju književnih ostvarenja fantastike, novi broj almanaha „Književna fantastika“ biće u prodaji od sutra putem veb-sajta „Čarobne knjige“ i knjižare „Čarobna šuma“, a od naredne nedelje i u knjižarama.
Kako su najavili izdavači, prva promocija almanaha biće u utorak, 2. juna u okviru Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“ koji se održava u knjižari „Plato“ u Knez Mihailovoj.
Novi broj almanaha ima devetnaest kratkih priča najpoznatijih srpskih žanrovskih autora: Gorana Skrobonje, Bobana Kneževića, Uroša Petrovića, Adrijana Sarajlije, Borisa Nada, Darka Tuševljakovića, Pavla Zelića, Marka Piševa i Dejana Ognjanovića kao i dela nekih od najpoznatijih pisaca koji koriste fantastičke elemente: Svetislava Basare, Davida Albaharija, Laure Barne, Ivana Tokina.
Urednici almanaha Dragoljub Igrošanac i Mladen Milosavljević u pokušaju da privuku širi krug čitalaca u novom broju almanaha objavili su kratke priče fantastike čiji su autori poznati glumci, muzičari i voditelji.
Čitaoci će biti u prilici da se prepuste izmaštanim literarnim svetovima Zorana Kesića, Dušice Žegarac, Marka Šelića – Marčela, Ace Seltika, Ivane Mihić i Dušana Nedeljkovića.
Drugi deo alamnaha posvećen je esejistici, objavljen je rad „Srpska fantastika od srednjeg veka do postmoderne“ Save Damjanova u kome je obuhvaćen pregled srpske fantastike od njenih izvorišta u srednjem veku, pa do devedesetih godina 20.veka.
Objavljen je pogovor američkog izdanja Živkovićevog romana „Pisac u najam“ iz pera profesora Majkla Morisona, esej „Priča o duhovima: Robert Ajkman“ Dejana Ognjanovića i tekst Zorana Živkovića o motivu lavirinta u naučnoj fantastici.
Almanah donosi i opširne intervjue sa Bobanom Kneževićem i Goranom Skrobonjom, piscima, urednicima i izdavačima koji su, uz Zorana Živkovića, najzaslužniji za popularizaciju ove vrste književnosti u Srbiji tokom poslednje tri decenije.

Povezana vest:  Savremeni francuski cirkus na Beogradskom festivalu igre: Igrači koji su „srušili" sve zidove