bari proslava pozarevac

Bari za nezaborav: Zvezda je pre 24 godina osvojila Evropu

Fudbaleri Crvene zvezde, pre tačno 24 godine u Bariju osvojili su dugo sanjanu titulu šampiona Evrope i ostvarili najveći uspeh u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala.
U smiraj zajedničke države, 29. maja 1991, ekipa sa Marakane, sastavljena od igrača sa svih jugoslovenskih prostora u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladala je Olimpik iz Marselja 0:0 – 5:3 penalima i ušla u legendu.
Svi navijači Crvene zvezde, ali i ostali kojima je fudbal u srcu i dalje pamte 120 minuta borbe na stadionu „Sveti Nikola“, gde se Zvezda uprkos tome što je imala napadački tim, odlučila na defanzivu i sačekala svoj trenutak na penal ruletu.
Zvezdini izvođači bili su nepogrešivi (Prosinečki, Belodedić, Binić, Mihajlović i Pančev), a sa druge strane, udarac legendarnog francuskog reprezentativca Amorosa, već u prvoj seriji, odbranio je Stojanović i slavlje je moglo da počne.
I dalje se pamti da je Zvezda na putu do finala „preskočila“ Grashopers, Glazgov Rendžers, Dinamo Drezden i u polufinalu Bajern, u dva spektakularna meča, posle pobede u MInhenu 2:1 i neverovatnog remija u Beogradu 2:2, autogolom Augentalara u nadoknadi vremena.
Usklik komentatora Milojka Pantića „Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao“, kao da je u jednu rečenicu stavio maštanja svih prethodnih generacija Crvene zvezde, od Mitićeve preko Šekijeve i DŽajine, do Pižonove i finala Kupa UEFA sa Borusijom iz Menhengladbaha.
Zvezdin tim koji je sa klupe u Bariju predvodio trener LJupko Petrović u Bariju je izgledao ovako: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, MIhajlović, Pančev, Savićević i Binić. Sredinom drugog poluvremena umesto povređenog Savićevića šansu je dobio Stošić, a na klupi su još bili rezervni golman Jovanović, Tošić, Momčilović i Lukić.
Sudbina je htela da se uoči finala povredi, do tada standardni Duško Radinović, a trener Petrović je kasnije otkrio da bi sjajni desni bek sigurno bio u startnih 11, ali nikada nije rekao umesto koga.
Iste godine, Zvezda je postala nezvanični prvak sveta osvajanjem Interkontinentalnog kupa u Toku, a više od dve decenije kasnije Zvezdina realnost je mnogo tmurnija, dug je veći od 40 miliona evra, problem je da se uopšte i dobije evro licence, a o plasmanu o Ligi šampiona, za sada, može samo da se mašta.
I zato – istorijski uspeh u Bariju vredi još više i podseća da je ipak sve moguće.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Kaka nije zabrinut zbog forme i spreman za ulogu vođe