IslednikNajličniji roman Dragana Velikića dosad – „Islednik“ od 1. juna u prodaji

„Islednik“, višeslojna priča o životu, smrti i onome što ostaje iza njih, od 1. juna naći će se u prodaji širom Srbije. Po mnogim kritičarima, ovo je najbolja knjiga jednog od najznačajnijih srpskih pisaca današnjice, Dragana Velikića!

Čitaoci porodičnih drama uživaće u novoj Velikićevoj knjizi u kojoj piše o svojoj majci, detinjstvu, porodici, selidbama, putovanjima (Budimpešta, Solun, Pula…) i obuhvata period druge polovine prošlog veka. Roman o njegovim uspomenama. Podsećanje na vreme koje više ne postoji, na potrebu da sve ostane zapamćeno ili zabeleženo, na portrete gradova i na ljude koji se bore s alchajmerovom bolešću (poput njegove majke).

Povezana vest:  Doček 7529: Deset sati programa za novogodišnju noć 13. januara

Vest o majčinoj smrti pisca zatiče u Budimpešti i postaje povod za otvaranje emotivne crne kutije, za rasplitanje višeslojnih priča i detektivsko pronicanje u svakodnevicu vremena koje više ne postoji. Ova knjiga sadrži ono po čemu je Velikić prepoznatljiv: savršen osećaj za detalj, jezičku preciznost, briljantno izbrušen stil. Roman o majci postaje autopoetička ispovest ali i povest o zemlji i ljudima kojih više nema.

Najličniji roman Dragana Velikića dosad.

„Pisanje nije ništa drugo do dešifrovanje znakova u tkanju svakodnevice.“

Povezana vest:  Otvaranje izložbe radova Save Sandića 9. Jaunara u Narodnom muzeju

„U romanu ‘Islednik’ pokušao sam da događaje i prizore iz vlastitog života dovedem u uzročno-posledični sled, da oslobodim priču koja postoji u svakom životu, kao što postoji skulptura u komadu neobrađenog kamena. Isleđujem sebe, svoju porodicu, gradove i režime u kojima sam živeo, svakodnevice tokom poslednjih šest decenija“, rekao je Dragan Velikić.

„Nije li svako pisanje podnošenje izveštaja? Pre svega sebi. Da li se pisac uvek razotkriva? Zavirivanje u sopstvenu utrobu ne može biti stvar književne taktike – njegova ishodišta su dublje, suštinske prirode. Ono po čemu se ‘Islednik’ izdvaja je njegov sasvim lični ton. Samorazotkrivanje. Pisac bez maske. Pronicanje u hemijski sastav vazduha disanog u detinjstvu. Prizivanje topline osmeha ‘starih preko stotinu godin’a. Filmovi koji se stalno repriziraju. Mirisi. Glasovi. Zvukovi. Predmeti. Opsesivne slike…“ Nebojša Milenković

Povezana vest:  Izložba “UKRŠTANJE / Teritorija i sopstvo” Mihaela Milunovića u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

„Mnogo ljudi piše, ali je malo pravih pisaca kakav je Velikić. To je uživanje u čistoj literaturi. Njegova rečenica vas uvek vodi dalje, kao što je u muzici činio Hendriks.“ Gorčin Stojanović

Knjigu „Islednik“ od ponedeljka, 1. juna možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i sajtu www.laguna.rs.