Četvrto izdanje međunarodnog festivala klasične muzike „Rosi fest 2021“ održaće se od 24. januara do 2. februara 2021. godine u Beogradu, u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije u cilju suzbijanja pandemije Covid-19.

Budući da je jedan od najvažnijih ciljeva Rosi festa skretanje pažnje šire javnosti na značaj muzike u obrazovanju mladih i razvijanju njihovih kreativnih potencijala, festival će biti otvoren 24.01. predstavom za decu „Bastijen i Bastijena“ na sceni Raša Plaović. Posle završetka predstave, sve mališane očekuje poklon iznenađenje od prijatelja festivala.

U okviru edukativnog programa Rosi festa, čuvena operska diva Olga Makarina, u saradnji sa korepetitorom beogradske opere Srđanom Jarakovićem, održaće onlajn dvodnevni majstorski kurs za mlade solo pevače koji će se odvijati u prostorijama Rosi festa na Kolarčevom narodnom univerzitetu, dok će svi zainteresovani predavanje  muzikološkinje dr Ane Stefanović moći da prate preko Jutjub kanala festivala, 26. januara.

Povezana vest:  ,,Raspareni par'' 25. i 26. septembra u Teataru Le Studio

Sedam finalista Rosijevog konkursa za mlade kompozitore „Portreti i sećanja“ publici će se predstaviti 27, 28. i 29. januara, takođe putem festivalskog Jutjub kanala. Na konkursu je učestvovao veliki broj muzičara iz preko šesnaest zemalja sveta, a jednoglasnom odlukom komisije u sastavu – dr Zoran Erić, dr Ana Stefanović, mr Branka Cvejić-Mezei, mr Ladislav Mezei i dirigent Stefan Zekić, specijalne nagrade su dodeljene Lazaru Đorđeviću (Srbija) za kompoziciju „21. oktobar“ i Brahu Bdil (Izrael) za kompoziciju „My father’s death“.

Tema konkursa za kompozitore, „Portreti i sećanja“, odnosi se na sećanje na stradanja za vreme Drugog svetskog rata, a mladi stvaraoci imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u cilju očuvanja sećanja na žrtve holokausta. Konkurs u prvi plan ističe sećanje na žrtve, ali i zajedničku antifašističku prošlost dva prijateljska naroda i u skladu sa time ovogodišnja tema je bila poezija srpske pesnikinje Desanke Maksimović i izraelske pesnikinje Driti Ronen.

Povezana vest:  Promocija romana "Zabluda Svetog Sebastijana" u gradovima Srbije

Na završnoj večeri festivala biće izvedena opera „Karmen, jedna tragedija“ (02.02.) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u režiji Ane Grigorović i pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala. Produkcija Rosi festa stavlja u fokus socijalno pitanje života Roma i migranata koji se usled migrantske krize suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije. Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju traže ugrožene socijalne grupe – pravo kretanja, rada i naposletku pravo slobodne ljubavi.

Rosi fest je organizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Davida Ben Avrahama, Ambasade Izraela u Beogradu, SOKOJ-a, Jevrejske opštine, Narodnog pozorišta, kompanija Pertini i Takovo i drugih partnera.

Povezana vest:  Odabrane Vulkančić knjige upola cene

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, a broj karata je ograničen u skladu sa merama za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Detalje o programu i učesnicima možete naći na internet stranici: www.rossifest.org

Rosi fest 2021

24. januar

Narodno pozorište, scena Raša Plaović

19.00 Opera: Bastijen i Bastijena, V.A. Mocart

26. januar

Online događaj

19.00 Predavanje prof. Ane Stefanović

Psalm 137 u baroknim muzičkim interpretacijama

27, 28, 29. januar

YouTube premijera

19.00 Koncert: Portreti i sećanja

Jonathan Domingo (Filipini), Rose Hall (Velika Britanija), Evgeniya Kozhevnikova (Rusija), Adrian Mocanu (Ukrajna),Tamara Knežević (Srbija), Lazar Đorđević (Srbija), Brahu Bdil (Izrael)

30-31. januar

Kolarčev narodni univerzitet – prostorije Rosi festa

17.00-20.00 Majstorski kurs solo pevanja sa Olgom Makarinom

2. februar

Narodno pozorište, velika scena

19.00 Opera: Karmen, jedna tragedija, Ž. Bize