dervis_i_smrt„Derviš i smrt“ otvorio Jugoslovenski pozorišni festival
Prve aplauze na sceni 14. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu pobrao je sinoć ansambl beogradskog Narodnog pozorišta, koji je izveo predstavu „Derviš i smrt“, u režiji i adaptaciji Egona Savina.
Iako je ova predstava, po dramatizaciji romana Meše Selimovića, koju je priredio Borislav Mihajlović Mihiz, već duže vreme na repertoaru beogradskog pozorišta, prepuno užičko gledalište fascinirala je glumačka ekipa, koja je uloge odigrala sa strašću kao da se radilo o premijeri.
Savin je u neposrednom razgovoru sa pozorišnim kritičarima, novinarima i publikom posle predstave rekao da mu je drago što je u svom stvaralaštvu došao do etape u kojoj može da režira i tekstove pisaca koje lično ceni, poput Selimovićevog romana „Derviš i smrt“.
Jugoslovenski pozorišni festival, koji je trebao da se održi u novembru, ali je zbog tadašnje epidemije novog gripa pomeren za polovinu aprila, prati petočlani žiri koji će na kraju festivala dodeliti devet nagrada – za najbolju predstavu, režiju, mušku i žensku ulogu, scenografiju i kostimografiju, za najbolju epoizodnu ulogu, mladog glumca i jednu specijalnu nagradu.
Stručnim žirijem predsedava beogradska dramska umetnica Đurđija Cvetić, dok su ostali članovi dr Ivan Medenica, teatrolog i pozorišni kritičar iz Beograda, dr Darko Gašparović, teatrolog, dramaturg i književnik iza Hrvaske, makedonski reditelj Martin Kočovski i Snežana Kovačević, kostimograf u užičkom Narodnom pozorištu.
Drugog takmičarskog dana na ovom festivalu, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulgure i Grad Užice, nastupiće večeras Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice sa predstavom „Ko se boji Virdžinije Vulf,“ Edvarda Olbija, koju je režirao Dino Mustafić.
Povezana vest:  Nova izložba u KomBank Art holu autora Luke Tilingera, „Sekvence" – čuvanje i ponovno oživljavanje pokreta