beldocs_2010Film „Mesec u tebi“ slovačke rediteljke Diane Fabianove
Mlada slovačka rediteljka Diana Fabianova (30), čiji će film „Mesec u tebi“ o menstruaciji, biti prikazan večeras u okviru trećeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – „Beldoks 2010“, izjavila je danas da je njeno ostvarenje namenjeno demistifikovanju te, dugo vremena, tabu teme.
Film će, kako je rekla, pružiti nadu ženama, ali i pomoći muškarcima da bolje razumeju sa čim se njima drage osobe svakog meseca suočavaju.
Fabianova je na konferenciji za novinare u beogradskom Domu omladine objasnila da je film rezultat četvorogodišnjeg istraživanja za završni rad na studijama režije u Barseloni.
-Kao i svaka žena jednom mesečno nekoliko dana se suočavam sa bolovima, depresijom, nervozom, što mi je dalo ideju da istražim tu temu i bila sam iznenađena da ne postoje filmovi o tome – kazala je Fabianova.
Ona je putovala od Slovačke, gde je rođena, preko Španije, do Velike Britanije, SAD, Australije i razgovarala o mestruaciji sa psiholozima, ginekolozima, antropolozima, psihijatrima, ali i prolaznicima na ulici, pođednako sa muškarcima i ženama, nailzeći, kako je rekla, na različita reagovanja.
-Većina ljudi je bila iznenađena mojim pitanjem o tome šta im je prva impresija kada se pomene menstruacija. Neki su bili šokirani, pa i besni, ali je bilo i onih koji su na sasvim prijatan način komentarisali taj ‘ženski problem’ – rekla je rediteljka.
Ona je dodala da ovaj film slovačko-špansko-francuske produkcije treba da pruži nadu ženama, ali i podstakne muškarce da se više interesuju i razumeju problem menstruacije, o kome veoma malo znaju.
Veoma škakljivu temu, na ivici tabua, autorka je sprovela u formi televizijske reportaže ili naučne emisije koje su fokusirane na savremeno ljudsko ponašanje u svetu muško- ženskih odnosa.
Nalik na serijale dokumentarnih emisija poznatih svetskih televizija, drama je „zacinjena“ pikantnim i pomalo slobodnim humorom, uz pomoć animacija.
Posebnost filma čine snimci jedanaestogodišnje devojčice kojoj je Fabianova dala kameru kako bi zabeležila svoje strahove neposredno pre nego što počne da dobija menstruaciju.
„Mesec u tebi“ je do sada prikazan na festivalima u Čikagu, Lokarnu, Montrealu, Mumbaiju, Amsterdamu i svuda je odlično primljen.
Nakon večerašnje projekcije u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće organizovan razgovor sa slovačkom rediteljkom, koji će voditi glumica Bojana Maljević.
Povezana vest:  Nina Kiri na FEST-u promoviše film “Easy land”